بچه های باهوش را از کجا بشناسیم؟

 بچه های باهوش را از کجا بشناسیم؟

چطوری بفهمم بچه‌ی من یک بچه‌ی بااستعداد و یا تیزهوش است؟ اگر بچه‌ی من خیلی باهوش باشد باید چه کنم؟در مجله‌ی دانزی این بار درباره‌ی این کودکان برای شما نوشته‌ایم.

 طبیعی است همه والدین فرزندان خودشان را خاص بدانند و از تماشای رشد و یادگیری فرزندشان لذت می‌برند. والدین در بسیاری از موقعیت ها از عملکرد عالی کودک خودشان احساس غرور می‌کنند و به کودک خودشان افتخار می‌کنند. شکی نیست که کودک شما با داشتن عملکرد فوق‌العاده، نشانه‌هایی از کودک باهوش را از خودش نشان می‌دهد. با این حال، همه بچه‌های باهوش (intelligence)، بچه‌های با استعدادی (Gifted Children) نیستند. برویم نشانه های کودک باهوش را دریابیم.

اهمیت آگاهی از نشانه‌های کودکان باهوش در چیست؟

تیزهوش بودن به توانایی کودک برای یادگیری اشاره دارد؛ اما باید بدانیم که تیزهوش بودن کودک، معیار استانداردی برای ‌‌اندازه‌گیری هوش کودک نیست. بسیار مهم است که والدین بدانند کودکشان باهوش است یا خیر، تا بتوانند به کودکشان در طول تحصیل کمک کنند که از توانایی‌های خودش به بهترین شکل ممکن استفاده کند. 

در مدارس، کلاس‌های ویژه‌ای برای کودکان برگزار می‌شوند که می‌توانند استعداد کودکان را شکوفا کنند. این کلاس‌ها به یادگیری بهتر دانش‌آموزان در زمینه‌های مختلف کمک می‌کنند. 

به‌هرحال، اگر حس می‌کنید که فرزند شما با استعداد و باهوش است، ممکن است حق با شما باشد؛ اما به هر حال باید علائم کودک باهوش را بدانید. 

نشانه‌ها و ویژگی‌های کودکان باهوش

آیا مادر نیوتن می‌دانست که پسرش ضریب هوشی 192 دارد؟ در حالی که تنها یک درصد از جمعیت کل جهان دارای ضریب هوشی بالای 136 می‌باشند! آیا او مشکوک بود که پسرش به یکی از تاثیرگذارترین دانشمندان تمام دوران تبدیل می‌شود؟ احتمالا پاسخ منفی است! چون نیوتن در سال‌های اولیه نوجوانی، از مدرسه اخراج شد تا مانند پدر مرحومش کشاورز شود. 

از لحظه‌ای که فرزند شما به دنیا می‌آید، هیچ چیز در نظر شما غیر عادی نیست. هر نقطه عطفی در زندگی کودک می‌تواند شما را به این باور برساند که کودک شما قطعا نابغه است! اگرچه ممکن است که کودک شما در نظرتان یک کودک نابغه و باهوش باشد؛ اما آیا رسیدن به نقاط عطف رشد، نشانه‌ای برای هوش کودک شماست؟ واقعیت این است که تشخیص با استعداد بودن کودک، چندان کار ساده‌ای هم نیست. 

اینکه کودک شما زودتر از کودکان دیگر راه می‌رود، بسیار خوب است. ولی این موضوع به این معنی نیست که کودک شما در سنین بالا بورسیه می‌گیرد و در بهترین دانشگاه‌های کل کشور یا جهان قدم می‌زند! 

روش‌های مختلفی برای تشخیص ضریب هوشی کودکان وجود دارند؛ اما باید توجه داشت که حتی تست‌های مختلف و ابزارهای‌‌اندازه‌گيری هوش نمی‌توانند به‌‌اندازه کافی دقيق باشند و احتمال اشتباه وجود دارد. بنابراين، نقش والدين در تشخيص ضريب هوشي بالای کودکان بسیار پررنگ است. 

طبق اطلاعات موجود، افرادی که دارای ضریب هوشی بالایی هستند، نشانه‌هایی نیز دارند که والدین می‌توانند با دنبال کردن این نشانه‌ها، متوجه شوند که کودکشان دارای ضریب هوشی بالایی است یا خیر. در ادامه می‌خواهیم چند نمونه از نشانه‌های کودک باهوش را به شما توضیح دهیم. 

1. حافظه عالی

کودکانی که دارای هوش بالایی هستند، حافظه بسیار قوی دارند. مطالعات مختلفی وجود دارند که نشان می‌دهند، بچه‌های باهوش و دارای حافظه خوب، در دروغ گفتن مهارت بیشتری نسبت به دیگر کودکان دارند. 

اگر کودک شما نشانه‌هایی از حافظه قوی از خودش نشان می‌دهد، احتمالا جزء کودکان باهوش است. به طور مثال، کودکان باهوش به یاد دارند که هر اسباب بازی در کجای خانه است. کودکان باهوش می‌توانند به سرعت چهره‌ها و مکان‌ها را تشخیص دهند.

2. مهارت‌های خواندن اولیه

به طور متوسط، بچه‌های بسیار باهوش قبل از چهار سالگی شروع به خواندن می‌کنند. این در حالی است که بیشتر بچه‌ها در سن 6 یا 7 سالگی خواندن را آغاز می‌کنند. خواندن مراحل زیادی دارد و کودکان باید یاد بگیرند که کلمات را بشناسند. کودکان باید قبل از اینکه شروع به خواندن می‌کنند، مفهوم کلمات را متوجه شوند. 

برخی از بچه‌های نرمال، لذت خواندن را در سنین 6 تا 7 سالگی کشف می‌کنند؛ اما بچه‌های باهوش معمولا زودتر این لذت را تجربه می‌کنند.

کتاب خواندن

3. کنجکاوی کودکان

داشتن ذهنی کنجکاو شاخص خوبی برای موفقیت کودکان است. کنجکاوی به ‌‌اندازه هوش برای کودکان مهم است. کودکانی که سوال‌های زیادی می‌پرسند، تمایل بیشتری به یادگیری دارند. همانطور که کودکان در هر جایی به دنبال یادگیری هستند، ذهن و عقل خودشان را بیشتر توسعه می‌دهند. 

کنجکاوی در کودکان می‌تواند باعث شود که کودک به صورت خودکار به سمت یادگیری پیش برود. بسیاری از کودکان در سنین پایین کنجکاوی زیادی دارند. حتی برخی از نوزادان به صورت طبیعی کنجکاوند و این کنجکاوی خودشان را با گرفتن اشیاء مختلف و خوردن آن‌ها، نشان می‌دهند. 

وقتی کودک این ویژگی‌های کنجکاوی را داشته باشد، احتمالات تا پایان عمر تلاش خودش را برای یادگیری ادامه خواهد داد. آن‌ها به جای اینکه یادگیری را یک کار سخت و طاقت فرسا بدانند، برای آن تلاش می‌کنند. این کودکان معمولا با لحن‌های مختلف سوال‌های زیادی می‌پرسند.

برخی از کودکان دوست دارند که از هر چیزی که هست، همانطور لذت ببرند؛ اما برخی از کودکان با کنجکاوی بیشتر، علاقه‌مند هستند که بیشتر در مورد یک موضوع بدانند و حتی آن را بهتر کنند. 

کودک باهوش من 4 سالگی

4. حس شوخ‌طبعی

طبق اطلاعات تاریخی اشخاص باهوش مانند آبراهام لینکلن، بسیار شوخ طبع بوده‌‌اند. به طور مثال، در زمان مناظره ریاست جمهوری زمانی که لینکلن متهم به دورویی شد، با حس کاملا شوخ طبعی نظر خود را این گونه بیان کرد: 

اگر من دورو بودم، آیا این روی خودم را به شما نشان می‌دادم؟

بسیاری از نقل قول‌های افراد معروف مانند وینستون چرچیل، مربوط به شوخی خنده‌دار آن‌ها هستند که حس شوخ طبعی افراد باهوش را اثبات می کنند. بنابراین، اگر کودک شما حس شوخ طبعی دارد، او را ناامید نکنید. این موضوع می‌تواند یک نشانه برای هوش فوق العاده بالای کودک شما باشد. 

5. داشتن توانایی موسیقی

مطالعات مختلفی وجود دارند که نشان می‌دهند بین افراد موسیقی‌دان و افراد باهوش ارتباط مستقیمی وجود دارد. کودکانی که با آموزش موسیقی می‌بينند از نظر درسی نیز موفق‌‌‌تر می‌شوند. همه والدین باید اجازه دهند که کودکان در سنين پایین موسیقی یاد بگیرند. حتی اگر کودکان استعداد موسیقی در رشته خاصی نداشته باشند. 

محققان بر این باورند که موسیقی می‌تواند بر مغز کودکان تاثیر بگذارد و توانایی تفکر خلاق را در کودک افزایش دهد. 

6. تعیین استانداردهای بالا (توقع بالا)

بچه‌های باهوش و بزرگسالان موفق معمولا توقع بالایی در امور مختلف دارند. آن‌ها همواره در تلاش هستند که به صورت غریزی، عملکرد خودشان را بهبود ببخشند. انگیزه‌های کودکان باهوش بسیار بالا است و این موضوع باعث می‌شود تا بتوانند مهارت‌های جدید و مطالب درسی مدرسه را خیلی خوب یاد بگیرند.

کودکانی که بر روی زمینه‌های خاص، تمرکز بیشتری دارند؛ احتمالا ضریب هوشی بالاتری نیز خواهند داشت. 

بالا بودن هوش کودک

7. پرحرفی با بزرگسالان

کودکان تیزهوش، معمولا مانند بزرگسالان کوچک تعریف می‌شوند. این کودکان معمولا به دلیل فهم بیشتری که دارند، آگاهی بیشتری از رویدادهای جاری جهان خواهند. به همین خاطر، تمایل کودکان باهوش به گپ زدن با بزرگسالان به جای کودکان هم سن و سال خودشان افزایش پیدا می‌کند. 

یک کودک باهوش ممکن است در جشن‌های تولد به جای اینکه با کودکان دیگر بازی کند، با بزرگسالان صحبت کند. لذت بردن از مکالمه و صحبت در مورد موضوعات مختلف بزرگسالانه، می‌تواند از نشانه های هوش بالا در کودکان باشد. 

8. خیره شدن به اطراف و اجسام و …

ممکن است شما احساس کنید که کودک شما به یک چیز خیالی زل می‌زند؛ اما واقعیت این است که کودکان فقط مهارت تمرکز خودشان را با زل زدن و نگاه کردن به اطراف، افزایش می‌دهند. 

طبق اطلاعات موجود، کودکان باهوش‌‌‌تر در اوایل زندگی خودشان شروع به تماشا و توجه بیشتری می‌کنند. بنابراین، کودکان  باهوش نسبت به محیط اطراف خودشان بیشتر توجه نشان می‌دهند. شاید برخی از ویژگی‌های یک محیط برای بزرگسالان جذابیت خاصی به همراه نداشته باشد؛ اما کودکان با نگاه کردن به آن‌ها، شگفت‌زده خواهند شد. 

بچه‌های تیزهوش وقتی روی یک چیزی کار می‌کنند، تمرکز بسیار بالایی دارند. آن‌ها توجه خود را روی یک کار معطوف می‌کنند و دوست دارند که قبل از رفتن به سراغ کار بعدی، کار قبلی را به پایان برسانند.

مهم است که عدم تمرکز کودکان را با بی حوصلگی آن‌ها اشتباه نگیرید. ممکن است برخی از کودکان در کلاس بی تمرکز به نظر برسند. ولی واقعیت این است که به دلیل داشتن گیرایی بالا، فقط زودتر از دیگران متوجه درس شده‌‌اند و به همین دلیل از درس خسته شده‌‌اند. 

ممکن است کودکان باهوش برای حفظ تمرکز نیاز به آرامش زیادی داشته باشند. به همین خاطر، از صداهای بلند و هر چیزی که باعث بهم خوردن تمرکز آن‌ها می‌شوند، ناراحت و عصبانی می‌شوند. 

9. ایجاد پیوند میان اطلاعات مختلف

شما به عنوان یک بزرگسال، زمانی که یک فرد را در حال روشن کردن فر می‌بینید، می‌توانید متوجه شوید که آن فرد در حال آماده شدن برای پختن یک غذا است. شاید پس از اینکه یک ساعت بعد یک کیک برای شما سرو می‌شود، شما تعجب نمی کنید که این کیک‌ها از کجا آماده‌‌اند. آیا شما شخصا شاهد مراحل پخت کیک بوده‌اید؟ البته که خیر 

یک کودک باهوش می‌تواند متوجه شود که کیک‌ها نتیجه نهایی یک فرآیندی هستند که در اثر روشن کردن فر شروع شدند. بنابراین، اگر کودک اطلاعات جدید را با اطلاعات قبلی خودش ارتباط دهد، به خصوص در حوزه‌های مختلف، احتمالا آن کودک هوش بسیار بالایی دارد.  

آنچه که کودک باهوش می‌داند

10. علاقه به معاشرت با بزرگترها

آیا فرزند شما بیشتر علاقه مند به شرکت کردن در مهمانی‌هایی است که در آن جا بزرگ‌‌‌ترها حضور دارند؟ آیا فرزند شما در محیط‌هایی که بچه‌های بزرگ‌‌‌تر از او و بزرگسالان حضور دارند، شکوفا می‌شود؟

کودکان تیزهوش اغلب همراهی با کودکان بزرگ‌تر و بزرگسالان را‌‌‌ ترجیح می‌دهند. کودکان باهوش نه تنها در کنار افراد بزرگ‌‌‌تر از خودشان، احساس راحتی می‌کنند، بلکه از این افراد چیزهای جدیدی را یاد می‌گیرند. 

11. شروع به صحبت کردن، زودتر از کودکان دیگر 

میزان مهارت‌های زبانی کودک، تاثیر زیادی بر روی تشخیص میزان هوش کودک دارند. در صورتی که کودک شما زودتر از کودکان دیگر شروع به حرف زدن کند و از کلمات دقیق و درست استفاده کند، احتمالا دارای استعداد بسیار زیادی خواهد بود. 

12. خواب کودکان باهوش (سخت خوابیدن)

چه کودک نوزاد تازه متولد شده در خانه خودتان داشته باشید، چه یک کودک نوجوان، نخوابیدن و بد خوابیدن او برای کل خانواده خسته‌کننده است. اما یک نکته جالب این است که کودکان باهوش معمولا بد خواب هستند. چون مغز کودکان باهوش به‌‌اندازه‌ای تحریک می شود که به راحتی نمی‌توانند به خواب بروند. ولی باز این یک شاخص اصلی برای تشخیص هوش کودک نیست و باید بیشتر بررسی شود.

13. احساساتی بودن

اگر کودک شما عزادار یک حشره له شده است؛ یا برای آرام‌‌‌تر کردن نوزاد در حال گریه، سریع بی قرار می‌شود و به سمت او می‌رود، قطعا او دارای قلب بزرگی است. جالب است که بدانید قلب بزرگ کودک می‌تواند با هوش زیاد او مرتبط باشد. نشان دادن شفقت و همدلی با دیگران، نشانه اولیه استعداد زیاد کودکان است. 

14. پرتحرکی

بسیاری از بچه‌ها انرژی زیادی دارند و همین موضوع باعث می‌شود که پرتحرک به نظر برسند. اما اگر کودک شما از همان ابتدای تولدش، تحرک زیادی داشته است، احتمالا در گروه کودکان باهوش قرار می‌گیرد. طبق اطلاعات پزشکی موجود، کودکانی که تحرک ذهنی و جسمی زیادی دارند، هوش بالایی نیز خواهند داشت.

بنابراين، اگر کودک يا نوزاد شما مدام می خواهد موقعيت خود را تغيير دهد يا کودک شما خيلي زود در يک موقعيت خسته می شود، نگران نباشید. این‌ها نشانه های کودک باهوش هستند. 

15. علاقه داشتن به سرگرمی‌های مختلف

آيا فرزند شما به صورت غير طبيعی روي يک موضوع خاص تمرکز کرده است يا دوست دارد در مورد موضوعات خاص، اطلاعات زيادی ياد بگيرد؟ باید دقت داشته باشیم که کودکان پیش دبستانی ممکن است که استعدادهای خاصی از خودشان نشان دهند، مانند توانایی‌های هنری یا سهولت در شمردن اعداد! 

بچه‌هایی که عاشق حل پازل‌های مختلف و بازی‌های فکری‌‌اند، احتمالا هوش بالایی نسبت به همسن و سال‌های خودشان دارند. بنابراین، اگر کودکان شما علاقه زیادی به برخی از سرگرمی‌ها دارند، احتمالا هوش بسیار بالایی دارند.

یک کودک باهوش، لزوما نباید در مدرسه استعداد زیادی داشته باشد. بسیاری از بچه‌های باهوش در ریاضیات یا علوم استعداد زیادی ندارند. با این حال ممکن است از راه‌های دیگری مانند یاد گرفتن هنر و موسیقی، استعداد خودشان را شکوفا کنند. عشق کودکان به هنر باید تشویق و حمایت شود. 

والدین باید به کودکان خودشان اجازه دهند که فضایی برای تمرین و کاوش در مورد هنر داشته باشند. شما می‌توانید به کودک خودتان اجازه دهید که آرزوهای هنری خودش را بدست بیاورد. 

بچه‌ی بااستعداد

16. داشتن والدین باهوش

طبق اطلاعات موجود، کودکان با استعداد معمولا دارای والدین با استعدادی (gifted parents) هستند. اگرچه تنها عامل تیزهوشی کودکان والدین آن‌ها نیستند؛ اما ژن قطعا نقش مهمی ‌در باهوشی کودکان ایفا می‌کند. بنابراین، اگر شما در زمینه‌های خاصی باهوش و با استعداد هستید، احتمالا فرزند شما نیز مانند شما در آن زمینه باهوش و با استعداد خواهد بود. 

17. مستقل بودن

به خاطر سپردن اطلاعات برای بعضی از بچه‌ها می‌تواند بسیار ساده باشد. اما این موضوع لزوما نشان دهنده، استعداد و هوش بالای کودکان نیست. اما اگر کودک بتواند مشکلات خود را به صورت فردی حل کند و خودش بدون نیاز به کمک دیگران فکر کند، احتمالا هوش بالایی دارد. 

در واقع، کودکان باهوش می‌توانند به تنهایی کارهای خودشان را انجام دهند. آن‌ها یاد می‌گیرند که چگونه مشکلات مختلف را با مهارت‌های خودشان حل کنند. در نهایت کودکان می‌دانند که چگونه می‌توانند دانش را از یک جایی یاد بگیرند و در یک جای دیگر برای حل مشکلات خودشان، مورد استفاده قرار دهند. معمولا کودکان باهوش برای انجام تکالیف خودشان نیازی به کمک ندارند. 

البته باید در نظر داشت که برخی از کودکان راه خودشان را می‌روند و به صورت فردی کارهای خود را انجام می‌دهند؛ اما نتیجه نهایی کارهای آن‌ها مطلوب نیست. پس برای اینکه تشخیص دهید، کودک باهوش است یا خیر، باید به نتیجه نهایی کار او نگاه کنید. 

18. داشتن هوش هیجانی بالا

کودکان تیزهوش ممکن است که از هوش هیجانی بالایی برخوردار باشند. آن‌ها بچه‌هایی‌‌اند که می‌دانند چگونه احساسات خودشان را کنترل کنند. بیشتر اوقات ممکن است کودک باهوش در مقابل چیزهای اطراف خودش سپاس‌گزار باشد. البته به این موضوع هم توجه داشته باشید که برخی از کودکان تیزهوش، بلافاصله هوش هیجانی خودشان را نشان نمی‌دهند و بهتر است که روی تقویت هوش هیجانی کودک خودتان کار کنید. 

19. داشتن دایره لغات گسترده

یک کودک تیزهوش معمولا دایره لغات گسترده‌ای نسبت به دیگر کودکان هم سن و سال خودش دارد. صحبت‌های بچه‌های دیگر که معمولا عامیانه هم هستند، برای کودکان باهوش عجیب  به نظر می‌رسند. ممکن است که کودکان باهوش از کلماتی استفاده کنند که حتی بزرگسالان در رابطه با آن‌ها چیزی نمی‌دانند. 

کودکان باهوش، در جستجوی دانش‌‌اند و لغات پیشرفته و گرامر مناسب دانش‌های جدید را یاد می‌گیرند. این کودکان، کتاب‌ها و مقاله‌هایی را می‌خوانند که زبان پیچیده‌تری نسبت به کتاب‌های کودکانه دارند. 

20. تشخیص راحت‌تر الگوها

زندگی روزمره ما انسان‌ها پر از الگوهای مختلف است. شاید شما متوجه الگوهای تاریخی، سیاسی، محل کار و طبیعت شوید. اما ممکن است حوادث مختلفی به وجود بیایند که از این الگوها پیروی نکنند. کودکان باهوش می‌توانند این الگوها را بشناسند. 

کودکان باهوش قبل از کودکان دیگر، پازل‌ها و بازی‌های فکری را حل می‌کنند. این کودکان می‌توانند توانایی تشخیص الگوها را در جنبه‌های مختلف زندگی خودشان به کار گیرند. 

توصیهبا تمام این نشانه‌ها ولی توصیه‌ی ما این است که هیچ چیز مانند یک مشاور یا روانشناس کودک کاربلد نمی‌تواند تشخیص دهد که کودک شما باهوش است یا نه؟! اگر هم باهوش است، هوش او در چه سطحی است. پس نشانه‌ها را که خواندید حتما سراغ یک روانشناس کودک باتجربه بروید.

مشکلات کودکان باهوش

انواع چالش های پیش روی کودکان باهوش عبارتند از:

  • مشکلات مربوط به عزت نفس

برخی از نشانه های عزت نفس پایین کودکان عبات است از: خودگویی منفی، نوسانات خلقی مکرر و بیزاری از امتحان کردن کارهای جدید. از آنجایی که بسیاری از کودکان باهوش به طور طبیعی تمایل به انتقاد از خود دارند، تشخیص این علائم ممکن است دشوار باشد. صحبت کردن با یک متخصص، مانند معلم فرزندتان، یک مشاور راهنمایی یا یک درمانگر، می تواند به شما در تشخیص مشکلات عزت نفس کودک کمک کند.

  • کمالگرایی

بسیاری از کودکان باهوش میل ذاتی برای رسیدن به هدف دارند و این میل اگر در حد اعتدال باشد می تواند از نقاط قوت آنها باشد. مشکل زمانی به وجود می آید که کودک باهوش تلاش می کند برای اثبات هوش خود وارد رقابت شده و در نهایت خسته شود. این مشکل تا جایی پیش می رود که اگر بلافاصله به هدف خود دست پیدا نکند، هوش خود را زیر سوال می برد. در نهایت این امر باعث می شود که این کودکان کارهای خود را تا انتها پیش نبرند و از امتحان کردن کارهای جدید خودداری کنند. نتیجه این مشکلات در دراز مدت، افزایش خطر فرسودگی شغلی، اضطراب و افسردگی خواهد بود.

  • حساسیت ها و تحریک پذیری های بیش از حد

باهوش بودن کودک می تواند بر توانایی کودک در فیلتر کردن محرک‌های اضافی از جمله مناظر، صداها، بوها و لمس تأثیر بگذارد. بسیاری از کودکان تیزهوش نیز بسیار حس همدردی دارند؛ تا جایی که به شدت از احساسات دیگران پریشان یا مضطرب می شوند.

در برخی از بچه‌ها، تشخیص مشکلات رفتاری و واکنش‌های شدید (حساسیت بیش از حد) دشوار است. بجه های باهوش ممکن است در برابر شرکت در رویدادهای اجتماعی به دلیل بیزاری از سر و صدا اجتناب کنند و عصبانی شوند؛ زیرا احساس می کنند تحت تاثیر قرار می گیرند. کار کردن با فرزندتان برای شناسایی بار احساسی مضاعف، می تواند به شما در یافتن راه هایی برای کمک به کودک باهوش برای آرام کردن خود، کمک کند.

  • خستگی در مدرسه

بی حوسصلگی در مدرسه اغلب منجر به کم کاری دانش آموزان با استعداد، به ویژه در دوران نوجوانی می شود. کودکان باهوش اغلب از این که می دانند می توانند کار خود را خیلی سریعتر در خانه انجام دهند، ناامید می شوند و در مدرسه شروع به اتلاف وقت می کند؛ و این ممکن است حتی برای دانش آموزانی که در برنامه های استعدادهای درخشان ثبت نام کرده اند نیز صدق کند.

افزایش مشارکت تحصیلی در بچه های باهوش چالش برانگیز است و رویکردی که انتخاب می‌کنید باید متناسب با سبک یادگیری و سطح بلوغ عاطفی فرزندتان باشد. برخی شواهد نشان می دهد که یادگیری سریع می تواند به طور قابل توجهی خستگی را کاهش دهد و به کودکان باهوش کمک کند تا به پتانسیل کامل خود دست یابند.

  • مشکلات توجه و سازماندهی

کودکان تیزهوش اغلب به عنوان افرادی متمرکز و سازماندهی شده هستند، اما همیشه اینطور نیست. بسیاری از بچه های باهوش با بی توجهی و بی نظمی دست و پنجه نرم می کنند. همچنین بسیار معمول است که یک کودک باهوش باشد و دارای ADHD باشد، حالتی که به عنوان “دو برابر استثنایی” شناخته می شود.

برای کمک به کودک باهوش خود برای برنامه ریزی، باید نقاط ضعف کودک تیزهوش خود را شناسایی کنید. به عنوان مثال، اگر کودک شما تمایل دارد زمان مورد نیاز برای کارها را به تعویق بیاندازد، به او کمک کنید کارهای بزرگ را به بخش های کوچکتر تقسیم کند. سپس، با هم کار کنید تا یک جدول زمانی واقع بینانه برای کارها ایجاد کنید. اگر فرزند شما مرتباً تعهدات خود را از دست می دهد (یا بیش از حد متعهد می شود)، یک دستور کار کتبی به او بدهید تا بتواند تکالیف و فعالیت های فوق برنامه را ثبت کند.

نحوه صحیح رفتار با کودکان باهوش

گاهی اوقات یک کودک با استعداد (gifted child) ممکن است از جملات مختلفی مانند «من حوصله ام سر رفته» یا «این موضوع برای من جالب نیست» استفاده کنند تا راهی برای ایجاد ارتباط را شروع کنند. مدیریت رفتارهای کودکان باهوش به خصوص اگر کودکانی دیگری هم در خانه داشته باشید، بسیار سخت است. به خصوص اگر قرار باشد رفتارهای کودکان باهوش را در یک کلاس درس کنترل کنید. 

اگر برای مدیریت رفتار یک کودک تیزهوش مشکل دارید، می‌توانید روی ایجاد یک مهارت برای کودک تمرکز کنید. برخی از تکنیک‌ها می‌توانند در کلاس درس و مدرسه ایجاد شوند که برای کودکان باهوش و با استعداد هم جالب باشند. 

با کودکان کار کنید تا احساسات آن‌ها را درک نمایید. شما می‌توانید با کمک یک درمانگر، برای کودک خودتان زمینه یادگیری مهارت‌های مختلف را فراهم کنید. 

تشخیص کودکان باهوش

شما چه تجربه‌ای در مورد کودکان باهوش دارید؟ آیا تا حالا با کودکی که فکر کنید زیادی باهوش‌تر از همسالانش است برخورد داشته‌اید. در قسمت نظرات برای ما بنویسید.

منابع:

romper

learningliftoff

powerofpositivity

1 نظر

  • بزرگ کردن یه کودک باهوش خیلی سختههه

ارسال یک پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.