8 راه‌ پرورش خلاقیت کودکان | چگونه فرزند خلاقی داشته باشم

 8 راه‌ پرورش خلاقیت کودکان | چگونه فرزند خلاقی داشته باشم

هر چند نمی‌توان منکر تاثیر عنصر خلاقیت در کودکان برای ساختن آینده‌ای روشن‌تر شد اما فقط اینکه کودک خلاقی داریم به معنای بسته شدن پرونده‌ی موفقیت فرزندان‌مان نیست. به جرات می‌توان گفت که چگونگی پرورش خلاقیت در کودکان دست کمی از داشتن ذاتی آن ندارد، در این مقاله در دانزی به سراغ موضوع داشتن یک فرزند خلاق در خانواده رفته‌ایم. با ما همراه باشید.

اول از همه در این مقاله به سراغ تعریف و توصیف کودکان خلاق می‌رویم و به دنبال آن نشانه‌ها و راه‌های پرورش خلاقیت در کودکان را بازگو می‌کنیم.

تعریف خلاقیت در کودکان

خلاقیت کودکان به معنای توانایی تفکر و طراحی اختراعات جدید، تولید آثار هنری، حل مشکلات با روش‌ها‌ی جدید، توسعه‌‌‌ ایده‌ها‌ با کمک یک رویکرد جدید و غیرمتعارف می‌باشد. خلاقیت مهارتی نیست که بتوان آن را به کودکان آموزش داد و والدین نیز نمی‌توانند خلاقیت را در مهارت‌ها‌ی زندگی کودک خودشان پیدا کنند. 

با توجه به تعریف خلاقیت کودکان، می‌توان متوجه شد که بین خلاقیت و مهارت‌ها‌ی زندگی می‌توان ارتباط معناداری پیدا کرد. کودکان با داشتن یک ذهن خلاق می‌توانند مهارت‌ها‌ی زندگی خود را بهتر یاد بگیرند. با توجه به اینکه خلاقیت کلید موفقیت در کارهای مختلف است، می‌توان آن را به عنوان کلیدی برای رسیدن به سلامت و شادی دانست.

خلاقیت کودک بازی

نشانه‌های یک کودک خلاق 

برای درک کردن اینکه کودکان خلاق می‌توانند چه کاری را متفاوت انجام دهند، ابتدا مهم است که در مورد خلاقیت کودکان بیشتر بدانید. کودک خلاق می‌تواند با چند عادت کلیدی شناخته شود. این عادت‌ها‌ می‌توانند به کودک کمک کنند تا او یک بینش خروجی خلاق داشته باشد. چند مورد از رفتارهای خاص کودکان خلاق عبارتند از:

  • کودکان خلاق به بازی کردن علاقه زیادی دارند

فرزند خلاق شما ممکن است نسبت به سایر کودکان ذهن بازتری داشته باشد. در حال حاضر، علم تایید کرده است که بازی کردن با کودکان، می‌تواند بهترین روش برای یادگیری و پرورش خلاقیت کودکان باشد. تقویت بازی کردن در کودکان، کاری است که حتی بسیاری از نوابغ خلاق بزرگسال نیز از آن کمک می‌گیرند. زیرا بسیاری از نوابغ بر این باورند که بازی می‌تواند باعث ایجاد‌‌‌ ایده‌ها‌ی مختلف در ذهن کودکان خلاق شود. 

بازی کردن به بچه‌ها‌ کمک می‌کند تا بتوانند بدون استرس و نگرانی، به طور پیوسته برای رسیدن به هدف خودشان تلاش کنند. این کار می‌تواند به کودکان کمک کند تا خیلی زود تسلیم شکست‌ها‌ و مشکلات نشوند. 

  • کودکان خلاق بهتر اولویت‌بندی می‌کنند

کودک خلاق می‌تواند در بین کارهای خودش، اولویت‌بندی درستی داشته باشد. شاید برای شما والدین سخت باشد که در بین کارهای روزمره فرزندتان مانند تکالیف مدرسه، تمرین فوتبال و …، یک فعالیت مهم را انتخاب کنید؛ اما کودک خلاق می‌تواند فعالیت مهم را تشخیص دهد و برای انجام آن برنامه‌ریزی کند. 

اولویت بندی کودک خلاق به این معنی نیست که تمام کارهای خودش را تک به تک و به صورت مرتب انجام می‌دهد. بلکه بدین معناست که کودک تصمیم‌گیری می‌کند تا کدام کار را نسبت به دیگر کارهای خودش، در اولویت قرار دهد و بقیه کارها را بعدا انجام دهد. 

  • کودک خلاق یک کار را با تمرکز بیشتر انجام می‌دهد

این روزها بسیاری از مردم متوجه این موضوع شده‌‌اند‌ که انجام چند کار به صورت همزمان، می‌تواند باعث عدم تمرکز کودک شود. ممکن است برای انجام کارها به صورت همزمان، یک کار را به صورت ناتمام رها کنید و به سراغ کار بعدی بروید. این در حالی است که می‌توانیم برای رسیدن به بهترین نتیجه، بدون حواس پرتی، روی یک کار تمرکز کنیم. 

برخی از تحقیقات نشان می‌دهند که معمولا افرادی که بر روی یک موضوع تمرکز می‌کنند، پاسخ‌ها‌ی خلاقانه بیشتری دارند. فشار بیش از حد به مغز، می‌تواند باعث کاهش حافظه و خلاقیت شود. حتی تحقیقات نشان می‌دهند که انجام دادن یک وظیفه با تمرکز زیاد می‌تواند باعث افزایش شادی در افراد و تمرکز و یادگیری شود. کودک خلاق برای اینکه خلاقیت بیشتری داشته باشد، معمولا یک کار را با تمرکز بیشتری دنبال می‌کند.  

  • کودک خلاق رویاپردازی می‌کند

رویاپردازی، یک نوع حالت ذهنی بسیار فعال است که در آن ذهن خاطرات قبلی را حفظ می‌کند و می‌تواند با تصور آینده، میان خاطرات قبلی و تصورات جدید یک ارتباط معناداری پیدا کند. در رویاپردازی کودکان خلاق نقاط گذشته و آینده را بهم متصل می‌کنند. 

  • کودک خلاق قدرت حل مسئله خوبی دارد

خلاقیت لازمه حل یک مشکل است. خلاقیت کودکان باعث می‌شود که آن‌ها‌ با درک یک مشکل، بخواهند که آن را مشکل را رفع کنند و به دنبال رسیدن به یک راه حل خلاقانه باشند. یک کودک خلاق ممکن است به دیگران کمک کند تا راه حل آسان‌تر‌ی برای مطالعه داشته باشند. 

برخی از تحقیقات نشان می‌دهند که برخی از افراد می‌توانند پس از سختی‌ها‌ و آسیب‌ها‌ی مختلف، شاهد رشد خلاقیت خودشان باشند. در واقع، باید بگوییم که خلاقیت کودکان اغلب در اثر وجود چالش‌ها‌ی مختلف اتفاق می‌افتد. 

خلاقیت در کودکان دبستانی
  • کودکان خلاق شجاعت بیشتری نسبت به سایر همسن و سال‌ها‌ی خودشان دارند

کودکان خلاق دوست دارند که دیدگاه‌ها‌ی جدید و خلاقانه خودشان را با دیگران به اشتراک بگذارند. ممکن است هم سن و سال‌ها‌ی کودکان به آن‌ها‌ فشار زیادی وارد کنند تا باورها و عقاید آن‌ها‌ را بپذیرند؛ اما کودکان خلاق، می‌توانند به راحتی از عقاید خودشان دفاع کنند و زیر بار فشار هم سن و سال‌ها‌ی خودشان نروند. 

البته باید بدانیم که کودک خلاق مانند دیگر افراد‌ تر‌س دارد. اما او می‌تواند حتی با داشتن‌ تر‌س، کارهای مختلفی را انجام دهد. چون یک کودک خلاق، نظم و انضباط خوبی دارد و می‌تواند استعداد خودش را پرورش دهد(البته شما هم میتوانید در کشف استعداد کمکش کنید که در مطلب کشف استعداد کودکان به این موضوع پرداختیم). او به دیگران کمک می‌کند تا بتوانند باورهای قوی خودش را درک کنند و آن‌ها‌ را تایید نمایند. 

تفکر خلاق چگونه ایجاد می‌شود؟

تفکر خلاق می‌تواند به کودک شما آموزش دهد تا با روش‌ها‌ی جدید مشکلات خودش را حل کند و بتواند ارتباط خوبی در میان مسائل مختلف برقرار کند. وقتی کودک خلاق با ذهن باز فکر می‌کند، به فرد شادتری تبدیل می‌شود و آماده پذیرش شگفتی‌ها‌ی مختلف خواهد بود. 

تمرین خلاقیت به صورت روزانه به کودک شما کمک می‌کند تا تفکر خلاقی داشته باشد و در آینده به موفقیت‌ها‌ی بزرگ‌تر‌ی دست پیدا کنی. مهم‌تر‌ین چیز در مورد خلاقیت این است که فرد خلاق بتواند در هنگام به کارگیری خلاقیت، احساس آزادی بیشتری داشته باشد. چون خلاقیت به معنای داشتن قدرت برای به کارگیری توانایی‌ها‌ی شخصی است. تفکر خلاق می‌تواند به دلایل مختلفی در کودکان و بزرگسالان ایجاد شود که عبارتند از:

  • ریسک‌پذیری

اگر شما برای چالش‌ها‌ی زندگی خودتان آماده باشید و ریسک‌پذیری بالایی نیز داشته باشید، احتمالا خلاقیت بیشتری خواهید داشت. 

  • بازی کردن 

یکی دیگر از دلایلی که باعث به وجود آمدن تفکر خلاق می‌شود، بازی کردن بیشتر است. بازی و شادی کردن می‌تواند به شما این فرصت را بدهد تا بتوانید مشکلات خودتان را راحت‌تر‌ حل کنید. 

خلاقیت کودکان با کاغذ رنگی
  • کنجکاو بودن 

اگر مرتب از خودش در مورد مسائل مختلف بپرسد و کنجکاوی کودک فعال باشد، تفکر خلاق در او به وجود خواهد آمد. 

  • داشتن‌‌‌ ایده‌ها‌ی مختلف 

با در نظر گرفتن تعداد زیادی راه حل برای مشکلات، می‌توانید یک پاسخ هوشمندانه و منحصر به فرد برای رفع مشکل خودتان داشته باشید و این کار باعث به وجود آمدن تفکر خلاق در شما خواهد شد. 

  • رویاپردازی کردن

رویاپردازی کردن می‌تواند باعث آزاد شدن ذهن شما شود تا دیدگاه خودتان را گسترش دهید و راه‌ها‌ی جدیدی را برای حل مسائل مختلف کشف کنید. 

  • مطالعه کردن 

تفکر خلاق زمانی به وجود می‌آید که شما ساعت‌ها‌ مطالعه کنید. خواندن کتاب‌ها‌ی مختلف، باعث پرورش خلاقیت کودکان می‌شود.  

اهمیت پرورش خلاقیت کودکان

پرورش خلاقیت در کودکان می‌تواند با کارهای مختلفی از جمله بازی با رنگ‌ها‌، مداد رنگی‌ها‌، ریسمان و خاک‌رس به وجود بیاید. فرزند خلاق مهارت‌ها‌ی حرکتی خوبی نسبت به دیگر کودکان خواهد داشت و می‌تواند دست‌ها‌ و چشم‌ها‌ی خودش را بهتر تقویت کند. پرورش خلاقیت کودکان به دلیل مزیت‌ها‌ی زیادی که دارد، می‌تواند بسیار حائز اهمیت باشد. از جمله مزایای پرورش خلاقیت در کودکان عبارتند از:

  • خلاقیت در کودکان به آن‌ها‌ اجازه می‌دهد تا‌‌‌ ایده‌ها‌ی جدید و مختلف را امتحان کنند. کودکان خلاق، می‌توانند مهارت حل مسئله خودشان را تقویت کنند و متوجه نتایج کارهای مختلف خودشان بشوند. خلاقیت به کودکان کمک می‌کند تا متوجه شوند دوست دارند چه چیزی و چه کاری را انجام دهند و تا چه‌‌اند‌ازه توانایی‌ها‌ و مشارکت‌ها‌ی آن‌ها‌ ارزشمند است. 
  • داشتن تجربه خلاقانه می‌تواند به کودک خردسال کمک کند تا تجربیات و احساسات خودش را از طریق راه‌ها‌ی ارتباطی غیر کلامی، بیان کند. این کار باعث می‌شود که اعتماد به نفس، مهارت‌ها‌ی ارتباطی و حس هویت کودک تقویت شود. همچنین، بیا تجربیات و احساسات به صورت غیر کلامی‌به کودک کمک می‌کند تا بتواند راحت‌تر‌ با احساسات خودش کنار بیاید. 
  • خلاقیت کودکان باعث می‌شود که کودک احساس کند که منحصر به فرد است. در واقع، کودکان خلاق متوجه می‌شوند که خودشان عنصر بسیار مهمی‌برای تقویت مهارت‌ها‌ و احساسات قوی در خودشان هستند. 
  • خلاقیت در کودکان باعث می‌شود که آن‌ها‌ فکر، اعمال و روش‌ها‌ی خودشان را آزمایش کنند. کودکان خلاق فرصت‌ها‌ی خوبی را برای حل مسئله پیدا می‌کنند و همه این فرصت‌ها‌ می‌توانند مهارت‌ها‌ی مهمی‌برای زندگی کودکان باشند و به آن‌ها‌ کمک کنند تا نسبت به همسن و سال‌ها‌ی خودشان عاقل‌تر‌ باشند. 

عوامل موثر در پرورش خلاقیت کودکان

مطالعات مستمر و مختلفی در زمینه بررسی عوامل موثر بر روی رشد توانایی تفکر خلاق در کودکان انجام شده‌‌اند‌. طبق اطلاعات موجود در این تحقیقات، پرورش خلاقیت در کودکان تحت تاثیر دو عامل قرار می‌گیرد. برخی از عوامل تاثیرگذار بر روی پرورش خلاقیت در کودکان، عوامل محیطی و جامعه هستند. از جمله عواملی که بر پرورش خلاقیت کودکان در جامعه و محیط تاثیر منفی می‌گذارد، عبارتند از:

  1. سطح تحصیلی دانش آموز و میزان موفقیت آن در مدرسه 
  2. رفتار متفاوت با پسر و دختر 
  3. تلاش برای از بین بردن خیال و رویا به صورت زودهنگام
  4. محدودیت برای کنجکاوی کردن 
  5. شرایط خاص که منجر به‌تر‌س برای برقراری روابط می‌گردد. 
  6. تاکید نادرست و نابجا برای به دست آوردن هوش و مهارت‌ها‌ی کلامی‌ و خاص 
  7. تاکید بیش از حد برای رسیدن به موفقیت 
  8. تاکید بیش  از حد برای پیشگیری از کارهای مختلف و نادرست 

همچنین، یک سری عوامل نیز بر روی پرورش خلاقیت در کودکان تاثیر مثبت می‌گذارند، اما عمدتا این عوامل به صورت دست‌کاری شده و با تلاش به دست می‌آیند. از جمله عوامل تجربی که بر روی پرورش خلاقیت کودکان تاثیر دارند، عبارتند از:

  1. شرکت کردن در گروه‌ها‌یی که تفکر خلاق در آن وجود دارد. 
  2. شرکت کردن در مسابقه‌ها‌ی مختلف 
  3. آموزش اصولی رویا و‌‌‌ ایده پردازی به کودکان 
  4. کمک به تمرین کردن دانش آموزان برای رسیدن به تفکر خلاق
بهترین خلاقیت کودکان

راه‌های پرورش خلاقیت کودکان

بسیاری از مردم تصور می‌کنند که خلاقیت یک نوع استعداد ذاتی است که برخی از کودکان از آن بهره‌مند هستند و برخی خیر! اما واقعیت این است که خلاقیت کودکان بیش از یک استعداد ذاتی در مهارت است. در واقع، خلاقیت در کودکان می‌تواند با کمک والدین رشد پیدا کند. 

خلاقیت در کودکان فقط برای سلامت، شادی و داشتن بیان هنری بهتر مفید نیست. بلکه فرزند خلاق شما می‌تواند عملکرد بهتری برای یادگیری علوم، ریاضیات، هوش اجتماعی و عاطفی داشته باشد. بسیاری از محققان بر این باورند که بسیاری از ما تجربه دوران کودکی را به گونه‌ای شکل داده‌ایم که باعث مختل شدن رشد خلاقیت می‌شود. حتی شرکت‌ها‌ی تولید کننده اسباب بازی و ابزارهای سرگرمی، با ارائه اسباب بازی‌ها‌یی که دارای شخصیت‌ها‌ی پیش ساخته هستند، به کودکان اجازه می‌دهند که تفکر خلاق خودشان را آرام کنند. با این حال، راه‌ها‌ی مختلفی وجود دارند که برای پرورش خلاقیت کودکان مورد استفاده قرار می‌گیرند که عبارتند از:

  1. منابع مورد نیاز برای شکوفایی خلاقیت کودکان را فراهم کنید

یکی از منابع بسیار مهم برای شکوفایی خلاقیت کودکان، زمان است. کودکان برای اجرا و کارگردانی بازی‌ها‌ی تخیلی و بدون ساختار نیاز به زمان بسیار زیادی دارند. 

یکی دیگر از منابع مورد نیاز برای شکوفایی خلاقیت کودک شما، فضای مناسب است. شما باید یک فضای مناسب برای شکوفا شدن خلاقیت کودک خودتان اختصاص دهید. در این فضا، کودک می‌تواند نظم تجهیزات و وسایل را تغییر دهد و هر کاری که دوست دارد را انجام دهد. 

از افرادی که می‌خواهند برای فرزند شما هدیه بخرند، درخواست کنید تا چیزهایی مثل لوازم هنری، دوربین‌ها‌ی ارزان قیمت، اجزای دوخت لباس، مصالح ساختمانی و … برای کودک شما بخرند. شما می‌توانید این ابزارها و وسایل را در یک سطل مناسب قرار دهید تا کودک خلاقتان هر زمان دوست داشت به آن‌ها‌ دسترسی داشته باشد. 

  1. خانه خود را به یک مکان برای شکوفایی خلاقیت کودک تبدیل کنید

از کودک خودتان بخواهید تا‌‌‌ ایده‌ها‌یی که در رابطه با یک موضوع در ذهنش هستند را بیان کند. اما در نظر داشته باشید که نباید این‌‌‌ ایده‌ها‌ را ارزیابی کنید و در میان آن‌ها‌ بهترین را انتخاب کنید. به طور مثال، اگر قرار است برای تعطیلات آخر هفته به یک پارک بروید، می‌توانید فرزند خود را تشویق کنید تا کارهایی را انجام بدهد که تا به حال انجام نداده است. البته باید از بیان‌‌‌ ایده‌ها‌یی که امکان اجرای آن‌ها‌ وجود ندارد، پرهیز کنید. 

شما باید کودک خودتان را تشویق کنید که اشتباه کند و حتی شکست بخورد. کودکانی که از شکست و قضاوت شدن می‌ترسند، تفکر خلاق خودشان را محدود می‌کنند. شما می‌توانید برای رفع‌ تر‌س از شکست در کودک خودتان به او بگویید که قبلا چه کارهایی انجام داده‌‌اید‌ که منجر به شکست شده‌‌اند‌. 

حتما بخوانید: انواع ترس در کودکان
بازی خلاقیت برای کودکان
  1. برای نوآوری و‌‌‌ ایده‌ها‌ی جدید جشن بگیرید

دیوارهای خانه و اتاق فرزند خودتان را با نقاشی‌ها‌ و سایر شواهدی که نشان می‌دهند کودک شما خلاق است، تزئین کنید. شما می‌توانید از فناوری‌ها‌ و نرم‌افزارهای جدیدی که در دسترس کودک شماست، استقبال کنید تا کودک شما تغییرات ایجاد شده در زندگی خودش را هیجان انگیز بداند، نه‌تر‌سناک و خسته‌کننده.  

  1. به کودک خود اجازه دهید تا‌‌‌ ایده‌ها‌یش را کشف کند و آن چه را که می‌خواهد، انجام دهد

شما می‌توانید به بچه‌ها‌ آزادی و استقلال بدهید تا‌‌‌ ایده‌ها‌ی خودشان را کشف کنند و آن چه می‌خواهند را در مورد‌‌‌ ایده‌ها‌یشان انجام دهند. نیازی نیست که در مورد اینکه آن‌ها‌ در امنیت نیستند یا ممکن است به یک دانشگاه عالی وارد نشوند، نگران باشید. 

ایجاد محدودیت و تعیین دستورالعمل‌ها‌ی پیچیده و سخت، می‌تواند انعطاف پذیری کودکان را برای فکر کردن کاهش دهد. شاید جالب باشد که بدانید، یک دستورالعمل برای چیدمان پازل، می‌تواند به طور قابل توجهی باعث کاهش خلاقیت کودکان شود. 

  1. کودکان را برای انجام کارهای هنری تشویق کنید

شما باید برای کودک خلاق خودتان این امکان را فراهم کنید تا کارهای خلاقانه مانند تمرین نمایشنامه، یادگیری نقاشی، خواندن کتاب‌ها‌ی مختلف و … را انجام دهد. سعی کنید که زمان مشاهده تلویزیون و یا بازی کردن با گوشی تلفن همراه را برای کودک خودتان کاهش دهید. 

روشهای پرورش خلاقیت کودکان
  1. به کودکان اجازه دهید تا با شما مخالفت کنند

به کودک خودتان اجازه دهید تا با شما مخالفت کنند. شما می‌توانید کودک خود را تشویق کنید و به او توضیح دهید که همیشه یک راه حل دیگر هم برای حل مسئله وجود دارد. اگر کودک شما یک مشکل را به درستی حل کرد، او را تشویق کنید که مجددا و با یک راه حل دیگر، مسئله را حل کند. از کودک خودتان بخواهید که برای حل یک مشکل، چندین راه حل را به شما پیشنهاد بدهد.

  1. کودک خود را برای نشان دادن خلاقیت تشویق نکنید

شاید تصور کنید که با دادن پاداش و جایزه به کودک خودتان، خلاقیت او را تقویت می‌کنید. اما واقعیت این است که مشوق‌ها‌ می‌توانند در فرآیند خلاقیت کودکان اختلال ایجاد کنند و باعث کاهش انعطاف پذیری آن‌ها‌ برای افکارشان شوند. 

به کودک خودتان اجازه دهید که به جای تلاش کردن جهت ایجاد انگیزه و پاداش، بر فعالیت‌ها‌ی خلاقانه خودشان که به طور ذاتی برای انجام آن‌ها‌ انگیزه دارند، تسلط پیدا کند. به طور مثال، به جای اینکه به کودک خودتان جایزه بدهید تا پیانو بزند، به او اجازه دهید تا کاری را انجام دهد که از آن لذت می‌برد. شاید کودک شما از نقاشی کشیدن پشت میز لذت بیشتری می‌برد. 

  1. به فرآیند یک کار اهمیت دهید، نه نتیجه نهایی

اگر به دنبال تقویت خلاقیت کودکان هستید، نباید به نتیجه نهایی یک کار اهمیت زیادی بدهید. اجازه دهید تا کودک شما متوجه شود که فرآیند انجام یک کار اهمیت بسیار بیشتری دارد. می‌توانید با پرسیدن سوال‌ها‌ی مختلف مثل اینکه از انجام این کار لذت بردی، متوجه شوید که فرآیند یک کار خلاقانه برای کودک شما جذاب بوده است یا خیر.

نقش مهم والدین در پرورش خلاقیت کودکان

والدین تاثیر زیادی روی تفکر خلاق فرزندتان خودشان دارند، چون فرزندان با والدین خودشان بیشتر از هرکس دیگری در ارتباط‌‌اند‌. اگر به عنوان یک والدین آگاه به دنبال پرورش خلاقیت کودک خودتان هستید، می‌توانید از روش‌ها‌ی زیر کمک بگیرید. 

  • کنجکاوی کودکان را تشویق کنید

سوال‌ها‌ی کودکان کنجکاو را گوش دهید و سعی کنید که به آن‌ها‌ پاسخ دهید. با این کار، خلاقیت کودکان را تقویت می‌کنید. 

  • خلاقیت را به تجربیات روزمره کودکان اضافه کنید

در ماشین، پیاده‌روی یا زمانی که آشپزی می‌کنید، از خلاقیت کودکان کمک بگیرید و از کودک خلاق خود بخواهید که یک‌‌‌ ایده خلاقانه به شما بدهد. 

  • اعتماد به نفس بیشتری در کودک خودتان ایجاد کنید

از کودک خلاق خودتان بخواهید تا‌‌‌ ایده‌ها‌ی جدیدی را مدیریت کنند و از علایق آن‌ها‌ حمایت کنید. با این کار اعتماد به نفس کودک را تقویت کرده‌اید. 

  • از هنر برای تقویت خلاقیت کودکان کمک بگیرید

هنر به کودکان کمک می‌کند تا‌‌‌ ایده‌ها‌ی خودشان را به اشتراک بگذارند و این موضوع نیز باعث تقویت خلاقیت آن‌ها‌ می‌شود. 

کارهایی که خلاقیت کودکان را نابود می‌کند

به عنوان یک والد فرزند خلاق، به غیر از اینکه باید در مورد کارهایی که می‌توانند باعث پرورش خلاقیت کودکان شوند، اطلاعات کسب کنید؛ باید در مورد کارهایی که خلاقیت کودکان را نابود می‌کنند هم خوبی داشته باشید که برخی از این کارها عبارتند از:

  • از خسته شدن کودک خودتان می‌ترسید

والدین در محل کار مشغله‌ها‌ی زیادی دارند و این موضوع باعث می‌شود که احساس گناه زیادی در قبال فرزندان خودشان داشته باشند و نگران سرگرمی آنها هستند. در دنیای امروزی، اسباب بازی‌ها‌ و ابزارهای جدیدی وجود دارند که می‌توانند کودکان را سرگرم کنند. هر کدام از این اسباب بازی‌ها‌ جذابیت خاص خودشان را دارند، اما تنوع بالای اسباب بازی‌ها‌ به این معنی نیست که کودکان به همه این اسباب بازی‌ها‌ نیاز دارند. 

با محدود کردن اسباب بازی‌ها‌یی که در دسترس کودکان هستند، می‌توانید ذهن کودکان را خلاق‌تر‌ کنید. وقتی کودکان بی‌حوصله می‌شوند و دیگر اسباب بازی خاصی برای بازی کردن ندارند، ممکن است به دنبال یک راه حل برای رشد تخیل خودشان باشند. 

  • وقتی کودکان از شما سوال می‌پرسند، آن‌ها‌ را دلسرد می‌کنید

بچه‌ها‌ همیشه سوال‌ها‌ی مختلفی می‌پرسند و ممکن است یک سوال را چندین بار تکرار کنند. سوال‌ها‌ی کودکان می‌توانند به کودکان کمک کنند تا در مورد چگونگی پیدایش جهان، اهداف زندگی و … اطلاعات خوبی کسب کنند. 

ما به عنوان والدین کودک خلاق، باید اجازه دهیم که کودکان سوال‌ها‌ی خودشان را بپرسند. ممکن است احساس کنیم که برای پاسخ دادن به سوال‌ها‌، وقت خودمان را بیهوده تلف می‌کنیم؛ اما اگر اجازه دهیم تا فرزند خودمان سوال‌ها‌ی بیشتری بپرسند، به آن‌ها‌ این اجازه را می‌دهیم تا ذهن خودشان را خلاق و خلاق‌تر‌ کنند. 

  • کودکان را برای تماشای تلویزیون محدود می‌کنید

حتما شما هم تا به حال شنیده‌اید که مشاهده تلویزیون در یک مدت زمان طولانی برای کودکان مضر است؛ اما واقعیت این است که موضوع محدود کردن زمان مشاهده تلویزیون و ورود به دنیای دیجیتال، به این سادگی نیست. 

به جای اینکه زمان مشاهده تلویزیون را محدود کنید، اجازه دهید که کودکان شما در یک مدت زمان کوتاه، برنامه‌ها‌ی مفیدی را مشاهده کنند تا خلاقیتشان تقویت پیدا کند. شما می‌توانید به کودک خودتان اجازه دهید تا در طول روز تلویزیون تماشا کند یا یک ویدیو را در گوشی هوشمند شما باز کند؛ اما باید برای انجام تمامی این کارها، همراه کودک خودتان باشید. 

  • ایده‌ها‌ی خلاقانه کودک را مهار کنید

کودک خلاق ممکن است همیشه‌‌‌ ایده‌ها‌ی خلاقانه داشته باشد؛ اما به دلیل اینکه این‌‌ اید‌ه‌ها‌ در ذهن بزرگسالان، معنادار نیستند، مربیان و والدین کودکان را برای انجام این‌‌‌ ایده‌ها‌ دلسرد می‌کنند.

حتی اگر‌‌‌ ایده‌ها‌ی فرزند شما برای شما خنده‌دار به نظر می‌رسند یا هیچ راهی برای عملی کردن آن‌ها‌ وجود ندارد، باز هم شما باید اجازه دهید که خودشان این موضوع را متوجه شوند. در غیر این صورت، این پیام را به کودک خودتان می‌دهید تا از شکست بترسند.  

خلاقیت کودکان در نقاشی
  • به کودک خودتان فرصت انتخاب نمی‌دهید

شاید تا به حال به کودک خودتان فرصت داده‌اید که لباس‌ها‌یش را خودش انتخاب کند، اما یا لباسی که انتخاب کرده آنقدر شیک نبوده است که بتواند نظر شما را جلب کند یا مناسب فصل نبوده است. به همین خاطر، تر‌جیح می‌دهید که خودتان برای کودک خودتان لباس انتخاب کنید. ممکن است شما والدین در مورد فعالیت‌ها‌ی مختلف زندگی کودک خودتان تصمیم‌ها‌ی دیگری نیز بگیرید. 

این کار باعث می‌شود که کودک احساس کند نظر او هیچ تاثیری روی تصمیم‌ها‌ی شما ندارد. به همین خاطر، او احساس می‌کند اگر نظر خلاقانه خودش را بیان کند، کار اشتباهی کرده‌‌است‌؛ چون نظر او مطابقتی با نظر دیگران ندارد. 

در نهایت باید بگوییم که هر کودکی با کودک دیگر متفاوت است بهترین کار برای کشف و پرورش خلاقیت در کودکان مراجعه به یک مربی باسواد یا یک مشاور کودک باتجربه است تا ضمن کشف خلاقیت در کودکان از وی توصیه‌های خوبی برای ادامه‌ی مسیر فرزند خلاق خود بگیرید.

نظر شما در مورد خلاقیت در کودکان چیست؟ لطفا ایده‌ها و نظرات خود را برای ما بنویسید. منتظر خواندن تجربیات شما هستیم.

منابع:

canr

creativechild

potential

nido.edu.au

ارسال یک پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.