چگونه از دروغگویی کودکان جلوگیری کنیم؟ 

 چگونه از دروغگویی کودکان جلوگیری کنیم؟ 

وقتی بچه‌ها دروغ می‌گویند والدین از دست آنها شاکی می‌شوند یا توسط آنها تنبیه می‌شوند ولی تا حالا از نزدیک به موضوع دروغگویی کودکان نگاه کرده‌اید. در این مقاله در دانزی به تمامی سوالات درباره‌ی علت و چرایی دروغگویی کودکان جواب داده‌ایم.

چرا کودکان دروغ می‌گویند؟

دروغ گفتن کودکان می‌تواند مانند یک جنگ ناامید کننده و احساسی باشد  اما باید بدانید که این موضوع یک مرحله از رشد کودکان است. مهارت‌های اساسی کودکان مانند درک اخلاقی، مهارت تصمیم گیری، مهارت‌های فردی و اجتماعی، می‌توانند با شروع دروغ گفتن به دست بیایند. بنابراین، اگر والدین درک کنند که دروغ گفتن یک بخش طبیعی از رشد کودک است، می‌توانند با آرامش بیشتری با این فرآیند مقابله و برخورد کنند. در حالی که دروغ گفتن می‌تواند یک رفتار معمولی بر اساس سن باشد، یک سری تکنیک‌هایی نیز وجود دارند که می‌توانند در کاهش دروغ و تشویق به راستگویی موثر باشند. در ادامه این مقاله، در مورد تمامی‌آن چیزی که باید در مورد دروغگویی کودکان مطلع باشید، صحبت می‌کنیم. 

دلایل دروغگویی کودکان 

اکثر والدین تصور می‌کنند که بچه‌ها برای به دست آوردن چیزهایی که دوست دارند و دوری کردن از عواقب کارها و یا کارهایی که نمی‌خواهند انجام دهند، دروغ می‌گویند. اگرچه موارد ذکر شده، انگیزه‌های رایجی‌اند که می‌توانند باعث دروغ گفتن کودکان شوند؛ اما دلایل دیگری نیز وجود دارند که باعث می‌شوند کودکان از گفتن حقیقت یا تمام آن خودداری کنند. 

برای امتحان کردن یک رفتار جدید

یکی از دلایل دروغگویی کودکان، کشف یک رفتار جدید است. کودکان یک ایده جدید کشف کرده‌اند و آن را امتحان می‌کنند تا متوجه شوند چه اتفاقی رخ می‌دهد. کودکان همیشه سوالات مختلفی را در اثر به وجود آمدن یک ایده جدید در ذهنشان، از خود می‌پرسند مانند:

  • اگر در مورد این وضعیت دروغ بگویم چه اتفاقی می‌افتد؟ 
  • آیا دروغ گفتن شرایط من را تغییر می‌دهد؟
  • با دروغ گفتن چه چیزی به من می‌رسد؟ 

برای افزایش عزت نفس و کسب تایید از والدین

کودکانی که اعتماد به نفس پایینی ‌دارند، احتمالا بیشتر از دیگران دروغ‌های بزرگ می‌گویند تا بتوانند خود را خاص‌تر، با استعدادتر و بهتر نشان دهند. این کودکان سعی می‌کنند که با دروغ گفتن عزت نفس خودشان را افزایش دهند تا در چشم دیگران عالی به نظر برسند. برخی از دروغ‌هایی که کودکان برای جلب توجه بیشتر می‌گویند، کاملا اغراق آمیز و غیرقابل باور خواهند بود. به همین خاطر، اکثرا والدین و دیگران متوجه دروغ‌های این افراد می‌شوند. 

کودک و دروغگویی

دور کردن تمرکز از خودشان 

کودکانی که به افسردگی و اضطراب مبتلا هستند، برای اینکه تمرکز و توجه دیگران را تحمل نکنند، دروغ می‌گویند. به طور مثال، ممکن است برای اینکه از فشار والدین برای دیر خوابیدن یا کم خوابیدن او در شب، دوری کنند؛ به والدین می‌گویند که دیشب خیلی خوب خوابیده‌اند. کودکان با این کار تلاش می‌کنند که نگرانی را از والدین خودشان دور نگه دارند. 

بیش فعالی در کودکان 

یکی دیگر از دلایل دروغگویی کودکان، می‌تواند بیش فعالی آن‌ها باشد. برخی از کودکان دروغگو، به دلیل بیش فعالی و اینکه قبل از حرف زدن خودشان فکر نمی‌کنند؛ دروغ می‌گویند. این یک مشکل در کودکان بیش فعال بوده و واقعیت این است که کودکان قادر به کنترل آن نیستند. 

فراموش کردن کودکان 

گاهی اوقات کودکان باور می‌کنند که یک کار را انجام داده‌اند، در حالی که فراموش کرده‌اند. شاید این موضوع شبیه به دروغ به نظر برسد؛ اما کودکان به دلیل اینکه در ذهن خودشان باور کرده‌اند که به طور مثال تکالیف خودشان را انجام داده‌اند، به والدین و معلم خودشان نیز همین موضوع را بازگو می‌کنند. لازم است که برای کمک به این کودکان، چک لیست و یا روش‌های مختلف یادآوری را تنظیم کرد تا کودکان بیشتر بر روی دیده‌های خودشان تمرکز کنند نه باورهایی که دارند. 

دروغ‌های سفید (مصلحتی)

دروغ سفید یا دروغ مصلحتی، دروغی کوچک است که کودک در اثر قرار گرفتن در یک موقعیت، برای جلوگیری از آسیب رساندن به فرد دیگر، می‌گوید. یکی از خاص‌ترین شرایط برای دروغگویی کودکان، زمانی است که آن‌ها دروغ مصلحتی می‌گویند. ممکن است که والدین باعث تشویق کودکان برای گفتن دروغ‌های مصلحتی شوند. دروغ‌های مصلحتی زمانی پدیدار می‌شوند که کودک در موقعیت خاصی قرار دارد و تلاش می‌کند که برای دور ماندن از احساسات دیگران، دروغ بگوید. 

چه زمانی کودکان شروع به دروغ گفتن می‌کنند؟ 

دروغگویی در کودکان در سنین مختلف پدیدار می‌شوند. کودکان از سنین پایین نیز شروع به دروغ گفتن می‌کنند و کم با بزرگ شدن خودشان، شاهد دروغ‌های بزرگ‌تری نیز خواهند بود. در سنین بالاتر، نوجوانان و جوانان با روش‌های دیگری شروع به دروغ گفتن می‌کنند؛ اما آن چیزی که اهمیت دارد، کنترل کردن دروغگویی کودکان در همان سنین پایین است. چرا که با بزرگ شدن کودکان، آن‌ها قادر به گفتن دروغ در مسائل مهم و پیچیده‌تری هستند که شاید نگفتن حقیقت در مورد آن‌ها، به منزله ضرر و زیان برای نوجوانان و جوانان باشد. 

دروغگویی در کودکان 4 ساله

روش‌های تشویق کودکان به گفتن حقیقت 

زمانی که کودکان به‌اندازه کافی بزرگ شدند و قادر به درک درست و نادرست بودند، بسیار مهم است که آن‌ها به گفتن حقیقت تشویق کنید.  شما می‌توانید این کار را با تاکید بر روی اهمیت صداقت در خانواده خودتان انجام دهید. همچنین، می‌توانید به کودک خود کمک کنید تا عواقب دروغ گفتن را درک کند. چند روش مختلف برای تشویق کودکان به گفتن حقیقت وجود دارند که عبارتند از:

  • در مورد دروغگویی و راستگویی با کودک خود صحبت کنید. به طور مثال، به او بگویید که اگر پدر به مادر دروغ بگوید، مادر چه احساسی خواهد داشت؟ یا وقتی دانش آموز به معلم دروغ بگوید، چه اتفاقی رخ می‌دهد؟ 
  • به کودک خودتان کمک کنید تا از موقعیت‌هایی که احساس نیاز به دروغ گفتن در او به وجود می‌آید، دوری کند. به عنوان مثال، اگر از کودک خودتان بپرسید که «تو شیر را روی زمین یا فرش ریخته‌ای؟» ممکن است کودک شما برای دروغ گفتن وسوسه شود. برای اینکه کودک خود را از این موقعیت دور نگه دارید می‌توانید بگویید «می‌بینیم که روی فرش شیر ریخته است. بیا با هم آن را تمیز کنیم.»
  • به عنوان مادر یا پدر، خیلی خوب است که فرزند خود را برای بیان یک کار اشتباه تشویق کنید. به طور مثال، به او بگویید «خیلی خوشحالم که در مورد اتفاقی که افتاده با هم صحبت کرده‌ای. حالا بیا با هم کار کنیم تا همه چیز مرتب شود.»
  • یک الگوی راستگو برای فرزند خودتان باشید. به عنوان مثال به او بگویید «امروز در گزارش کاری که برای رییسم ارسال کردم، یک اشتباه انجام داده بودم؛ اما این موضوع را با او در میان گذاشتم و سعی کردم که آن مشکل را با کمک رییسم برطرف کنم.»
  • با دروغ‌های کودک دروغگو شوخی کنید. ممکن است کودک پیش دبستانی شما در واکنش به شکستن لیوان بگوید «خرس من لیوان را شکست.» شما می‌توانید کمی‌شوخ باشید و بگویید «تعجب می‌کنم که چرا تدی این کار را انجام داده است.» این کار را مدام انجام دهید تا در نهایت کودک شما شکستن لیوان یا هر کار دیگری را گردن بگیرد. 

ارتباط دروغ گفتن کودکان با سن آن‌ها 

واقعیت این است که دروغگویی در کودکان، در همه سنی قابل مشاهده است. کودکان از سن 3 سالگی قادر به گفتن دروغ هستند. در این زمان کودکان متوجه می‌شوند که شما نمی‌توانید ذهن آن‌ها را بخوانید. به همین خاطر، شاید چیزهایی را به شما می‌گویند که درست نیستند، بدون اینکه شما متوجه این موضوعات شوید. 

هشدارکودکان 4 تا 6 ساله، بیشتر از دیگران دروغ می‌گویند. مهارت‌هایی که در این سنین برای دروغگویی کودکان اضافه شده‌اند، به آن‌ها برای گفتن دروغ یا نگفتن حقیقت، به اشکال مختلف کمک می‌کنند. در این سنین کودکان می‌توانند لحن صدا و حتی حالت چهره خودشان را با دروغ گفتن، تغییر دهند تا دروغ آن‌ها واقعی‌تر به نظر برسد. 

هر چقدر کودکان بزرگ‌تر شوند، می‌توانند با موفقیت بیشتری دروغ بگویند. دروغ‌های کودکان در سنین بالاتر نیز پیچیده‌تر می‌شوند. چون کودکان می‌توانند درک بهتری از تفکر و رفتارهای دیگران داشته باشند و از طرفی دایره لغات قابل استفاده توسط کودکان افزایش پیدا می‌کند. کودکان نوجوان، سعی می‌کنند که با گفتن دروغ‌های سفید، به احساسات دیگران آسیب  نرسانند. 

در چه صورتی دروغگویی کودکان نگران کننده است؟ 

 اگر دروغگویی کودکان همراه با سایر رفتارهای نگران‌کننده مانند عدم پذیرش مسئولیت داده شده، پیروی نکردن از قوانین و … رخ دهد، نیاز است که والدین نظارت دقیق‌تری بر رفتار کودک داشته باشند. به عنوان یک قاعده کلی، اگر دروغگویی کودکان به صورت مداوم باشد و بر روی کیفیت زندگی و توانایی کودکان در کارهای زندگی روزمره، تاثیر بگذارد؛ مخرب و زیان آور خواهد بود. در این زمان نیاز به حمایت از کودک دروغگو برای درمان و مدیریت شرایط او خواهد بود. 

اگر دروغگویی در کودکان در اثر‌ ترس، شرم، پرخاشگری و اضطراب رخ دهد، ممکن است نشان‌دهنده نیاز به حمایت کودک باشد. گاهی دروغگویی جدی‌تر می‌شود و لازم است که حتما والدین به آن توجه بیشتری داشته باشند. به طور مثال، ممکن است کودک از ابزار دروغ برای سرپوش گذاشتن روی کارهای بد مانند کتک زدن دیگران، استفاده کند. یا برخی از کودکان در مورد رفتارهای پرخاشگر و قلدری خودشان در مدرسه و محیط اجتماعی، چیزی به والدین نمی‌گویند و این موضوع می‌تواند نشانه نگران‌کننده‌ای برای والدین باشد. 

پیامدهای دروغگویی کودکان 

 از جمله پیمادهای دروغگویی کودکان عبارتند از:

  1. از دست دادن اعتماد مردم 

دروغگویی باعث می‌شود که شما اعتماد دیگران را از دست بدهید تا جایی که احساس می کنید دیگران شما را باور نمی‌کنند. 

  1. صدمه زدن به دیگران

اگر کسی به شما دروغ بگوید، متوجه آسیب دروغ به خودتان خواهید شد. پس باید درک کنید که اگر شما دروغ بگویید، به دیگران صدمه می‌زنید. 

  1. دروغ گفتن بیشتر 

ممکن است مجبور شوید برای پوشاندن دروغ اصلی خودتان، بیشتر دروغ بگویید.

  1. احساس‌ترس و ناراحتی 

زمانی که دروغ می‌گویید، احتمالا احساس عذاب وجدان دارید و از اینکه دیگران متوجه دروغ شما شوند، می‌ترسید. 

اختلال دروغگویی در کودکان

راهکارهای پیشگیری از دروغگویی کودکان 

دروغگویی کودکان، می‌تواند برای والدین نگران کننده باشد. به همین خاطر، توصیه می‌شود که قبل از اینکه بخواهید به دنبال مدیریت دروغگویی در کودکان باشید، با کمک روش‌هایی که در ادامه آن‌ها را توضیح می‌دهیم، از دروغگویی کودکان پیشگیری کنید. 

اجازه دهید کودکان بدانند که گفتن حقیقت عواقب کمتری دارد

اجازه دهید تا کودکان متوجه شوند که گفتن حقیقت عواقب کمتری را برای آن‌ها به دنبال دارد. به طور مثال، اگر کودک شما در مدرسه کار بدی انجام داده است یا به دلیل گرفتن نمره بد، شما به مدرسه احضار شده‌اید؛ می‌توانید به کودک خودتان بگویید که حقیقت را به شما بگوید تا بتوانید اوضاع را بهتر کنترل کنید. به کودک خود بگویید که گفتن حقیقت باعث می‌شود تا بیشتر به او اعتماد کنید. 

شاید بخواهید برای کودک خودتان یک تنبیه ساده در نظر بگیرید؛ اما سعی کنید که برای راستگویی کودک خود، یک تشویق هم تعیین کنید. به طور مثال، اگر قرار است گوشی او را به مدت 1 هفته از او بگیرید، به او بگویید که برای راستگویی که داشته است، این کار را فقط برای یک روز انجام می‌دهید. 

شاید کودک شما برای اینکه از این کار جلوگیری کند، به شما بگوید «اما من فقط حقیقت را به تو گفتم. این کار باعث می‌شود که دیگر حقیقت را نگویم.» شما به عنوان والدین، نباید تسلیم شوید و روی تصمیم خودتان ثابت قدم بمانید. 

به کودک اجازه فکر کردن بدهید

فرض کنید که معلم فرزند شما به شما گفته که فرزندتان تکالیفش را انجام نداده است. در این صورت، باید سعی کنید که حقیقت را از زبان فرزندتان بشنوید. به کودک خودتان اجازه دهید تا حقیقت را بگوید. به طور مثال، می‌توانید این گونه برخورد کنید: «من به آشپزخانه می‌روم و 10 دقیقه به تو فرصت می‌دهم تا فکر کنی. زمانی که برگشتم از تو در مورد این موضوع توضیح می‌خواهم. اگر نظر خودت را تغییر دادی، یک پاسخ دیگر به من بده. نگران نباش؛ ما فقط می‌خواهیم حقیقت را بررسی کنیم و برای تو هیچ مشکلی به وجود نخواهد آمد.»

اگر کودک به دلیل عواقب راستگویی و ناراحت نکردن پدر و مادر، قصد دروغگویی را داشته باشد، می‌تواند با دادن زمان توسط والدین بیشتر فکر کند. در نهایت کودک تصمیم می‌گیرد که راستگویی را انتخاب کند یا دروغگویی! البته این روش برای کودکی که به صورت مزمن دروغ می‌گوید، مناسب نیست. 

دروغگویی در کودکان و نوجوانان

مقدمه چینی کنید

یکی از بهترین روش‌ها برای کمک به راستگویی کودکان این است که والدین سعی کنند که با مقدمه چینی با کودکان صحبت کنند. در واقع، والدین می‌توانند به کودکان یادآوری کنند که همیشه انتظار ندارند که فرزندشان بهترین باشد و هرگز اشتباه نکند. 

به طور مثال، پدر یا مادر می‌توانند این گونه با فرزند خودشان صحبت کنند: «می‌خواهم از تو سوالی بپرسم. شاید پاسخ تو آن چیزی باشد که واقعا دوست ندارم بشنوم؛ اما همیشه به یاد داشته باشد که رفتار تو آن چیزی نیستید که واقعا هستید. هر چه باشد، من تو را دوست دارم. همه مردم گاهی اوقات اشتباه می‌کنند. بنابراین، نگران نباش و سعی کن که به من پاسخ صادقانه بدهی.» 

در این صورت، والدین می‌توانند به کودک خودشان کمک کنند تا حقیقت را بازگو کنند. چون با گفتن این توضیحات، کودکان به فکر فرو می‌روند و صادقانه صحبت کردن را به هر چیز دیگری‌ترجیح خواهند داد. 

به کودکان مبتلا به ADHD زمان بیشتری برای فکر کردن بدهید

کودکان مبتلا به بیش فعالی، مستعد پاسخ‌های تکانشی بیشتری هستند. این پاسخ‌ها می‌توانند به عنوان یک دروغ ظاهر شوند. بنابراین، لازم است که والدین زمان بیشتری را برای پاسخ کودکان بیش فعال در نظر بگیرند تا کودکان قبل از صحبت کردن، در مورد مسائل فکر کنند. 

تکانشگری کودکان بیش فعال، می‌تواند در مدرسه و خانه یک مشکل باشد. ممکن است معلم از کودک بپرسد که تکالیفش را انجام داده است یا خیر؟ در این صورت کودک بدون اینکه حتی کمی‌فکر کند یا دفتر خود را نگاه کند، پاسخ مثبت می‌دهد. بنابراین، والدین باید به کودک توضیح دهند که نیازی نیست به همه سوالات در همان ابتدا پاسخ دهند؛ آن‌ها می‌توانند کمی‌در مورد مسائل فکر کنند و سپس یک پاسخ درست‌تر را انتخاب کنند.  

روش‌های درمان دروغگویی در کودکان 

برای کنترل دروغگویی کودکان، لازم است که ابتدا کارکرد و هدف دروغی که توسط کودک گفته می‌شود، بررسی شود. شرایط دروغ‌ها، نوع دروغ‌ها و اینکه چرا کودکان‌ترجیح می‌دهند به جای راستگویی، دروغ گفتن را انتخاب کنند؛ همگی تاثیر زیادی بر روی رویکردهای درمانی دروغگویی در کودکان دارند. 

هیچ دستورالعمل مشخص و سریعی برای کنترل دروغگویی کودکان وجود ندارند؛ اما می‌توان با بررسی سطوح مختلف دروغگویی در کودکان، رویکردهای کنترلی خوبی را در نظر گرفت. منظور از سطوح دروغگویی در کودکان، همان پیامدهایی‌اند که به دنبال دروغ به وجود می‌آیند. 

دروغ سطح 1

دروغ‌های سطح یک؛ دروغ‌هایی را در بر می‌گیرند که برای جلب توجه توسط کودکان گفته می‌شوند. بهتر است که این دروغ‌ها، نادیده گرفته شوند. به جای اینکه پس از شنیدن دروغ از کودک خود بگویید «این یک دروغ است. می‌دانم که این اتفاق برایت نیفتاده است.» 

ممکن است کودکان به دلیل اعتماد به نفس پایین خودشان، دروغ بگویند. مثلا آن‌ها می‌گویند «امروز توی فوتبال 10 تا گل زدم» شما به عنوان والدین کودک، می‌دانید که او دارد در این مورد به شما دروغ می‌گوید؛ اما نیازی نیست که واکنش بدی نشان دهید. اگرچه این نوع دروغ گفتن هم می‌تواند یک رویکرد و رفتار بدی برای کودک باشد؛ اما آسیبی به دیگران وارد نمی‌کند. بهتر است که برای کنترل این نوع دروغگویی در کودکان، ابتدا دروغ‌های آن‌ها را نادیده بگیرید و سپس، کم کم آن‌ها را به سمت آن چیزی که واقعی‌تر است هدایت کنید. 

دروغ سطح 2 

در صورتی که راهکارهای ذکر شده برای کنترل کودک دروغگو در سطح 1، موثر نبودند؛ والدین می‌توانند کمی‌‌در این مورد جدی‌تر شوند. به طور مثال، وقتی کودک شما در مورد یک موضوع یک داستان بلند می‌گوید، پس از اینکه به حرف‌های او گوش دادید به او بگویید « داستان بلندی داری تعریف می‌کنی. چرا دوباره تلاش نمی‌کنی که به من بگویی واقعا چه اتفاقی افتاده است؟»

دکتر راس می‌گوید اگر این کار موثر نباشد، والدین می‌توانند با ارائه یک توبیخ ملایم در مورد آن شفاف‌تر باشند. 

با کودک دروغگو چگونه رفتار کنیم

دروغ سطح 3

اگر دروغ‌های کودکان جدی‌تر باشند و به آن‌ها یا اطرافیان آسیب برسانند، والدین باید واقعا جدی‌تر رفتار کنند. مثلا ممکن است کودک جایی رفته باشد یا تکالیف خودش را انجام نداده باشد. بچه‌ها باید بدانند که این نوع دروغ‌ها، واقعا عواقب بدی دارند. والدین می‌توانند برای کنترل کردن دروغگویی کودکان، برای آن‌ها تنبیه‌های کوتاه مدت در نظر بگیرند. به طور مثال، به‌اندازه 1 ساعت گوشی تلفن همراه آن‌ها را پنهان کنند. 

بسته به شدت و نوع دروغ، رویکردهای شما برای کنترل دروغگویی کودکان، متفاوت خواهد بود. به طور مثال، اگر کودک در مورد اینکه در تمام هفته هیچ تکلیفی نداشته است، دروغ گفته و والدین متوجه این موضوع می‌شوند؛ لازم است که از کودک درخواست کنند تا تمامی‌کارها و تکالیفش را انجام دهد. 

یا اگر فرزند شما یک کودک دیگر را کتک زده باشد و در این مورد نیز به مادر و پدر خود دروغ گفته باشد، والدین می‌توانند پس از متوجه شدن شرایط از فرزند خودشان درخواست کنند که یک نامه عذرخواهی برای کودکان بنویسند. 

با دروغگویی کودکان چگونه برخورد کنیم ؟

شما به عنوان والدین یک کودک دروغگو، باید سعی کنید که ابتدا دلیل دروغ را مشخص کنید و با کمک به کودکتان، تلاش کنید تا مهارت‌هایی را که از دست داده است را مجدد یاد بگیرد. اگر متوجه دلیل دروغگویی کودکان شوید، می‌توانید برخورد مناسب‌تری در قبال این موضوع داشته باشید. 

اگر کودک شما به دلیل اعتماد به نفس پایین دروغ می‌گوید، کمک به او برای داشتن یک احساس بهتر از خود، می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد. اگر فرزند شما برای زیر سوال بردن محدودیت‌های شما، دروغ می‌گوید؛ شاید ثابت قدم بودن شما، بتواند راه حل موثری برای بهبود دروغگویی کودک باشد. 

به غیر از توضیحات ذکر شده، می‌تواند با یک کودک دروغگو به صورت زیر رفتار کنید تا بتوانید تا حد زیادی شاهد بهبود رفتارهای او باشید. 

صداقت کودک خود را مورد ستایش قرار دهید

با کودک خودتان در مورد اینکه چرا گفتن حقیقت مهم است، می‌تواند راهکاری موثر باشد. بر روی صداقت و ستایش فرزندتان برای گفتن حقیقت تمرکز کنید. به کودک خودتان کمک کنید تا متوجه شود که اگر کار اشتباهی هم انجام داده باشد، می‌تواند با گفتن حقیقت عواقب کارش را به حداقل برساند. پس با کودک خود صحبت کنید تا یک احساس امنیت و آرامش میان شما و فرزندتان ایجاد شود. 

فرزندتان را برای دروغگویی آماده نکنید

یک راه حل موثر برای کاهش دروغگویی کودکان، به حداقل رساندن موقعیت‌هایی است که در آن‌ها احتمال گفتن دروغ توسط کودک وجود دارد. اگر وارد اتاق کودک خود می‌شوید و می‌بینید که همه کتاب‌های او در وسط اتاق پخش‌اند؛ نیازی نیست که از کودک خودتان بپرسید «چرا تو همه کتاب‌هایت را روی زمین‌انداختی؟»

با این سوال، احتمالا به او فرصت دروغ گفتن می‌دهید. در عوض می‌توانید در مورد آن چیزی که اتفاق افتاده صحبت کنید و یک راه حل ساده برای آن نیز پیدا کنید. مثلا بگویید «می‌بینم که کتاب‌های شما روی زمین هستند. لطفا آن‌ها را بردار و دوباره در کتابخانه ات بگذار.»

توصیه به جای سوال کردن، دستورالعمل بدهید. راه دیگر برای به حداقل رساندن دروغگویی یا عدم صداقت، محدود کردن فرصت‌هایی است که آنها برای دروغ گفتن دارند. 

اگر وارد اتاق فرزندتان می‌شوید و می‌بینید که همه کتاب‌های او روی زمین‌انداخته شده‌اند، سعی کنید نپرسید: «آیا همه کتاب‌هایت را روی زمین‌ انداختی؟» این به آنها فرصت دروغ گفتن می‌دهد. در عوض، سعی کنید آنچه را که اتفاق افتاده بیان کنید و به آنها دستورالعملی واضح و آرام بدهید: «من می‌بینم که کتاب‌های تو همه روی زمین هستند. لطفاً آنها را بردار و دوباره در قفسه بگذار.»

هرگز کودک خود را تحت فشار قرار ندهید

قرار دادن کودک تحت فشار، باعث می‌شود که مجددا کودک دروغ بگوید. اگر والدین داستان واقعی را می‌دانند، باید مستقیما به دنبال موضوع بروند و درباره آن صحبت کنند. به جای اینکه از کودک بپرسید، تکالیفش را انجام داده‌ای یا نه؟ می‌توانید به او بگویید «می‌دانم که تکالیفت را انجام نداده‌ای، بیا در مورد اینکه چرا این کار ایده خوبی نیست، صحبت کنیم.»

با کودک دروغگو چگونه رفتار کنیم

به فرزندتان برچسب دروغگویی نزنید

دروغگو خواندن یک کودک، اشتباه بسیار بزرگی است. اگر کودک خود را دروغگو خطاب کنید، زخمی‌بزرگ‌تر از آن چیزی که باعث دروغگویی کودکان شده است را در او ایجاد می‌کنید. فرزند شما همیشه فکر می‌کند که «مامان حرفم را باور نمی‌کند.» برچسب زدن به کودک و خطاب کردن او به عنوان یک کودک دروغگو، می‌تواند باعث ایجاد احساس بد در کودک شود و الگوی دروغگویی کودک را پیشرفته‌تر کند. 

شما چه راه‌حل‌ها و روش‌هایی برای برخورد با دروغگویی در کودکان می‌دانید؟ لطفا برای ما در قسمت نظرات بنویسید.

منابع:

childmind

nationwidechildrens

abc

raisingchildren

childmind

ارسال یک پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.