معرفی بازی‌ها و راهکارهای موثر برای تقویت هوش کلامی کودکان

 معرفی بازی‌ها و راهکارهای موثر برای تقویت هوش کلامی کودکان

در مقاله‌ی هوش کلامی کودکان چیست و چه اهمیتی در زندگی کودکان دارد؟ به چیستی هوش کلامی و نکات مهم آن پرداختیم، در این مقاله به روش‌های تقویت هوش کلامی کودکان خواهیم پرداخت. با دانزی همراه باشید.

هوش کلامی کودکان، یکی از انواع هوش هشت‌گانه گاردنر کودکان محسوب می‌شود که تاثیر زیادی بر روی شرایط زندگی کودکان دارد. کودکانی که دارای هوش کلامی بالا هستند، معمولا نسبت به کلمات، معانی آن‌ها، آواها و … حساس‌تر از دیگر کودکان‌اند. به همین خاطر، این کودکان می‌توانند با تقویت هوش کلامی خودشان، به فن بیان بسیار قدرتمند دست پیدا کنند و در نهایت، در شغل مناسب با افرادی که هوش کلامی بالایی دارند، موفق شوند. در این مقاله قصد داریم در مورد راهکارهای تقویت هوش کلامی کودکان صحبت کنیم. 

با کمک این راهکارها، می‌توان هوش کلامی کودکان را تا حد زیادی تقویت کرد؛ اما با این حال شرایط هر یک از کودکان دارای هوش کلامی بالا متفاوت است و نباید انتظار داشت که همه کودکان با این راهکار‌ها به طور معجزه‌آسایی، مهارت‌های کلامی فوق‌العاده‌ای پیدا کنند.

بازی‌های موثر در تقویت هوش کلامی کودکان

بازی‌ها تاثیر زیادی بر روی ساختار ذهنی کودکان دارند. حتی برخی از بازی‌ها واقعا می‌توانند، کودکان را باهوش‌تر کنند که توصیه میکنیم برای تشخیص، مطلب نشانه های کودک باهوش را مطالعه کنید. شاید تصور کنید که بازی فقط یک نوع سرگرمی‌برای کودکان است. اما واقعیت این است که بازی‌ها می‌توانند چیزی بیشتر از یک نوع سرگرمی‌برای کودکان باشند. بازی‌های هنری در همه زمان‌ها، حتی زمان حمام کودک، می‌توانند به بچه‌ها کمک کنند تا استراتژی‌های خلاقانه‌ای را کشف کنند. 

باهوش‌تر شدن کودک، چیزی فراتر از یادگیری حروف و شکل‌های مختلف است. بچه‌ها می‌توانند با هوش کلامی بالا و جنبه‌های هوش دیگر، مهارت‌های اجتماعی و کلامی قوی‌تری در آینده داشته باشند. در ادامه 6 بازی که باعث می‌شوند تمامی‌جنبه‌های هوش کلامی و دیگر جنبه‌های هوش مانند هوش هیجانی تقویت شوند را معرفی می‌کنیم. 

  1. بازی‌های بدون ساختار انجام دهید

کودکان در حال آزمایش کردن چیزهای مختلف در جهان هستند. بازی‌های بدون ساختار و قانون، به کودکان این امکان را می‌دهد تا آن‌ها بتوانند چیزهای مختلف را یاد بگیرند. این بازی‌ها در واقع، هیچ قانون مشخصی ندارند و کودکان از طریق آزمون و خطا، در این بازی‌ها پیش می‌روند. بنابراین، کودکان با بازی کردن بدون ساختار، می‌توانند از تقلید ساختار قدیمی، دانش جدیدی را کسب کنند. همچنین، کودکان می‌توانند از طریق آزمون و خطا در این بازی‌ها به بینش جدیدی دست پیدا کنند.

 بازی‌های بدون ساختار و قانون به کودکان کمک می‌کند تا ارتباط خود را با دیگران تقویت کنند. در این بازی‌ها، کودکان سعی می‌کنند که اختلافات خود و دوستان خودشان را به صورت اصولی حل کنند. یک مطالعه در سال 2014 نشان داد که بازی‌های بدون ساختار، می‌توانند باعث افزایش مهارت‌های مشارکتی در کودکان شوند. 

افزایش هوش کلامی کودکان
  1. در حمام با کودک خود بازی کنید

یکی از بهترین روش‌ها برای تقویت هوش کلامی کودکان این است که در حمام با او بازی کنید. زمان حمام می‌تواند باعث شود که کودکان ریاضی را آموزش ببینند. ریختن آب در یک ظرف و تشخیص اینکه در ظرف‌ها با‌ اندازه‌های مختلف، چقدر آب جا می‌شود؛ می‌تواند مقدمه‌ای برای آموزش ریاضی برای کودکان باشد. 

  1. بازی‌های رومیزی را با خانواده اجرا کنید

سعی کنید که از گوشی‌ها و سیستم‌های الکترونیکی دوری کنید و با کمک کودک خود بازی‌های رومیزی را اجرا کنید. بازی‌های رومیزی می‌توانند باعث ایجاد حس صمیمت در خانواده‌ها شوند و هوش کلامی کودکان را نیز تقویت کنند. 

در صورتی که کودکان هنوز شروع به صحبت کردن نکرده‌اند، می‌توان از بازی‌های کارتی که با اعداد، شکل‌ها و رنگ‌های مختلف ساخته شده‌اند، استفاده کرد. اما اگر کودکان شروع به صحبت کردن کرده‌اند، می‌توان از بازی‌های رومیزی فکری و ماجراجویی استفاده کرد. 

والدین می‌توانند برای افزایش هیجان در بازی، فشار بازی را بالا ببرند تا کودکان بیشتر برای برنده شدن تلاش کنند. 

  1. از بازی‌های هنری کمک بگیرید

هر نوع هنری برای بچه‌ها عالی به نظر می‌رسد. به طور مثال، کودکان پیش دبستانی، عاشق نقاشی هستند. اما پس از اینکه بزرگ می‌شوند و متوجه می‌شوند که نمی‌توانند طرح یک حیوان را به درستی بکشند، در زمینه هنر نقاشی ناامید می‌شوند. به همین خاطر، گاهی کودکان در سنین بالاتر، از انجام انواع هنر دست می‌کشند و فرصت استفاده از این ابزار را برای تقویت هوش کلامی خودشان از دست می‌دهند. 

می‌توان از روش‌های هنری دیگر مانند سفالگری، خمیربازی، اوریگامی و … برای تقویت هوش کودکان استفاده کرد. تنها چیزی که مهم است این است که کودکان باید حتما از بازی‌های هنری بهره مند شوند. با فواید اوریگامی برای کودکان آشنا شوید.

  1. اجازه دهید کودکان در طبیعت بازی کنند

زمانی که بچه‌ها در فضای باز وقت می‌گذرانند، آرام‌تر و شادتر می‌شوند. حتی بزرگسالان هم با رفتن به فضای باز، احساس بهتری پیدا می‌کنند. والدین می‌توانند اجازه دهند که کودکان در طبیعت تجربه‌های جذابی داشته باشند و این موضوع نه تنها باعث تقویت هوش کلامی کودکان می‌شود، بلکه تاثیر زیادی روی جنبه‌های دیگر هوش کودکان نیز می‌گذارد. 

استفاده از دوربین‌های دوچشمی‌ برای مشاهده پرندگان، اجازه دادن برای روشن کردن یک آتش به صورت ایمن، پیاده‌روی کردن در طبیعت، رفتن به یک کمپینگ جذاب در آخر هفته و … همگی می‌توانند باعث رشد کودکان شوند. هر چیزی که کودکان را به فضای باز و طبیعت متصل کند و آن‌ها را از لوازم الکترونیکی هوشمند دور کند، می‌تواند یک چیز بسیار شگفت‌انگیز باشد. 

افزایش هوش کلامی کودک
  1. از نوشتن کمک بگیرید

یکی از بهترین بازی‌ها برای تقویت هوش کلامی کودکان، تقویت هنر نوشتن است. فرزند شما می‌تواند با نوشتن با افراد مختلفی ارتباط برقرار کند. شما و فرزندتان می‌توانید به نوبت در یک مجله و یا دفتر چیزهایی بنویسید. توصیه می‌شود که تقویت هنر نوشتن را با کمک این بازی از سن 8 سالگی شروع کنید. 

نوشتن می‌تواند باعث بهبود رابطه شما و فرزندتان نیز شود. چون در این روش ممکن است کودکان چیزهایی را به اشتراک بگذارند که تصور می‌کنند با گفتن آن‌ها، شما ناراحت می‌شوید. 

والدین می‌توانند با نوشتن در یک دفتر، احساسات خودشان را با فرزندشان در میان بگذارند. به طور مثال، وقتی به کار یا سفر می‌روند، می‌توانند در دفتر یادداشت کنند که چقدر دلشان برای او تنگ شده است. سعی کنید که نوشتن در یک دفتر را به یک کار منظم و روزانه تبدیل کنید، تا کودک شما علاقه خود را به این کار از دست ندهد. 

فرزند شما با نوشتن، می‌تواند برقراری ارتباط خودش را تقویت کند. نوشتن یک هنر گمشده است که بسیار عالی است تا بچه‌ها آن را یاد بگیرند و انجام دهند. 

راهکارهای موثر برای تقویت هوش کلامی کودکان

مدارس تمایل زیادی دارند که کودکان خواندن و نوشتن را یاد بگیرند. در حالی که این دو مهارت، بسیار ضروری هستند؛ اما تنها مورد از توانایی‌هایی هستند که شایستگی‌های زبانی را تشکیل می‌دهند. گوش دادن و صحبت کردن نیمی‌دیگر از توانایی‌هایی‌اند که می‌توانند هوش کلامی کودکان را تشکیل دهند. عواقب مهارت‌های کلامی توسعه نیافته، بسیار جدی‌تر از آن چیزی است که تصور می‌کنید. 

کودکانی که توانایی کلامی پایینی دارند، معمولا در مهد کودک‌ها و مدارس، خشم قوی‌تری را نسبت به دیگران نشان می‌دهند و همیشه به دنبال خشونت هستند. این تمایل به خشونت و پرخاشگری کودکان، می‌تواند مشکلات زیادی را در آینده به همراه داشته باشد. کودکانی که خشم زیادی دارند، ممکن است بیشتر در معرض اعتیاد، خشونت خانگی و … باشند. علاوه بر این، کودکانی که مهارت‌های کلامی ضعیفی دارند، معمولا نمی‌توانند به خوبی دیگران در بازی‌ها شرکت کنند. آن‌ها انزوا و تنهایی بیشتری را تجربه می‌کنند که به یادگیری، رشد روابط اجتماعی آن‌ها آسیب وارد می‌کند. 

واضح است که مهارت‌های کلامی، بخش مهمی‌ از رشد کودک و همچنین سلامت عاطفی و روان آن‌ها را تشکیل می‌دهد. به همین خاطر، بسیار مهم است که اقدام به تقویت هوش کلامی کودکان کنیم تا کودکان بتوانند مهارت های کلامی خودشان را توسعه دهند.

ما در ادامه قصد داریم 4 راهکار موثر برای تقویت هوش کلامی کودکان را شما توضیح دهیم. با کمک این 4 راهکار، می‌توانید به فرزندتان کمک کنید که توانایی‌ها و مهارت‌های کلامی خودش را تقویت کند. 

  1. با فرزندتان موسیقی پخش کنید و آواز بخوانید

اگر می‌خواهید اقدام به تقویت هوش کلامی کودکان کنید، باید آن‌ها را تشویق کنید که به موسیقی گوش دهند. شما می‌توانید با تشویق کودکان به آواز خواندن به تقویت مهارت‌های گفتاری کودکان کمک کنید. 

آواز خواندن و گوش دادن به موسیقی، می‌تواند به کودکان قافیه، ریتم و تکرار را آموزش دهد. به طور خاص، خواندن آواز مزیت‌های بسیار زیادی را به دنبال دارد که عبارتند از:

  • کودکان را به تقلید کردن از آواز تشویق می‌کند
  • می‌تواند باعث تقویت عضلات صورت، زبان و لب‌ها شود. 
  • صحبت کردن با وضوح بالا را تقویت می‌کند. 
  • می‌تواند یک آموزش برای داستان سرایی، دستور زبان و واژگان (مشابه شعرخوانی) باشد.
  • کودکان را تشویق می‌کند تا احساسات خودشان را ابراز کنند. 
  • از بچه‌ها می‌خواهد که در حین صحبت کردن گوش کنند و فکر کنند
تمرینات افزایش هوش کلامی کودکان
  1. بخوانید و داستان بگویید

کارشناسان زبان همیشه والدین را تشویق می‌کنند که از بدو تولد برای کودکان خودشان کتاب بخوانند. حتی زمانی که کودک می‌تواند به تنهایی کتاب بخواند، بسیار مهم است که والدین خواندن کتاب برای کودک را ادامه دهند. شنیدن داستان‌ها می‌تواند با تقویت مهارت‌های شنیداری، واژگان، ریتم شود. 

با این حال، نیازی نیست که همه داستان‌های شما از کتاب‌ها خوانده شوند. بچه‌ها از شنیدن داستان‌هایی از دوران کودکانی شما، احساس خوبی دارند. شما می‌توانید از دوران کودکانی خود و یا داستان‌های خانوادگی، برای کودک خودتان قصه بگویید. این داستان‌ها ممکن است را برای تسهیل در درک کودکان و بهبود عملکرد مغزی آن‌ها، بسیار مفید باشند.

  1. آموزش موسیقی را زود برای کودکان شروع کنید

یک مطالعه در کانادا در سال 2011، نشان داد که کودکان 4 تا 6 ساله، پس از گذشت 20 روز از شرکت کردن در کلاس‌های آموزش موسیقی، هوش کلامی بهتری نسبت به قبل داشته‌اند. مطالعه دیگری نیز نشان داد که کودکانی که سازه‌های دهانی یا پیانو می‌نوازند، 15 درصد بیشتر از کودکانی که ساز نمی‌زنند، هوش کلامی بیشتری دارند و موفق‌تر هستند. بدون شک آموزش موسیقی تاثیر زیادی بر روی مهارت‌های کلامی کودکان دارد. بنابراین، والدین باید برای تقویت هوش کلامی کودکان از موسیقی بهره بگیرند. 

  1. با فرزندتان گپ بزنید

بسیاری از والدین در یک باوری گرفتار می‌شوند که تصور می‌کنند باید فقط دستورات را به فرزند خودشان منتقل کنند و اجازه نمی‌دهند که صحبت‌های دیگری میان فرزند و خودشان به وجود بیاید. این موضوع بر اساس این باور به وجود آمده است که احترام میان کودک و فرزند با داشتن ارتباطات بیشتر نیز کمرنگ‌تر می‌شود. 

برای تقویت هوش کلامی کودکان، بسیار مهم است که والدین کودکان را تشویق کنند تا یک گفتگو با خودشان داشته باشد. والدین می‌توانند ساختار و آداب مکالمات مناسب را با صحبت کردن و گوش دادن به نوبت، به کودک خودشان آموزش دهند. 

همچنین والدین می‌توانند با تلاش در مورد اینکه کودک در بحث‌های خانوادگی شرکت کند، اجازه دهند که کودک در صورت لزوم نظرات خودش را در بحث‌های خانوادگی بیان کند. به طور مثال، والدین می‌توانند از کودک خودشان بپرسند که «به نظر تو امشب باید در خانواده چه سرگرمی‌داشته باشیم؟»

چگونه هوش کلامی کودکان را افزایش دهیم

نکاتی دیگر برای افزایش هوش کلامی کودکان

هوش کلامی کودکان به عنوان یکی از مهم‌ترین جنبه‌های هوش در کودکان محسوب می‌شود. اگرچه اغلب، این نوع هوش توسط والدین و مدارس نادیده گرفته می‌شود، اما واقعیت این است که مهارت‌های کلامی کودکان که به واسطه هوش آن‌ها ایجاد می‌شوند، می‌توانند تاثیر زیادی روی نمرات امتحان‌های دانش آموز بگذارند. مهارت‌های کلامی، سازگاری عاطفی و مهارت اجتماعی کودک نیز می‌توانند باعث افزایش شایستگی‌های تحصیلی در کودکان شوند. 

در این مقاله سعی کردیم 4 راهکار موثر برای تقویت هوش کلامی کودکان را به والدین توضیح دهیم. والدین می‌توانند با بهره‌گیری از این 4 روش عملی، امتحان کنند که آیا کودک با تقویت هوش کلامی خودش، می‌تواند شایستگی‌های بیشتری دریافت کند یا خیر. با این حال والدینی که به تقویت هوش کلامی کودکان اهمیت می‌دهند، می‌توانند از تجربه‌های و علم افراد متخصص و مشاوران کودکان برای تقویت هوش کلامی آن‌ها کمک بگیرند. 

شما چه راهکارها و ایده‌های دیگری برای تقویت هوش کلامی کودکان سراغ دارید، در قسمت نظرات برای ما از تجربیات و پیشنهادات خود بنویسید.

منابع:

businessinsider

learningliftoff

ارسال یک پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.