موثرترین روش‌های تقویت و بالا بردن تمرکز کودکان

 موثرترین روش‌های تقویت و بالا بردن تمرکز کودکان

می‌خواهید بدانید که برای افزایش تمرکز فرزندتان چکار می‌توانید بکنید؟ خب پس جای درستی را انتخاب کرده‌اید، در این مقاله درباره‌ی روش‌های افزایش تمرکز کودکان صحبت می‌کنیم. یکی از دغدغه‌های والدین در مورد بچه‌ها حواس پرتی و عدم تمرکز کودکان به خصوص در موقع درس خواندن و یاد گرفتن درس در مدرسه است. با توجه به این مشکلات بهتر است این مطلب را در مجله‌ی دانزی را بخوانید!

حتما دیده‌اید که بچه‌ها به‌سادگی حواسشان از یک موضوع پرت می‌شود. چرا راه دور برویم؟ خود ما بزرگ‌ترها هم خیلی اوقات مشکل تمرکز داریم؛ کوچک‌ترها که در سنین رشد هستند دیگر به جای خود.

تقویت تمرکز به قدری اهمیت دارد که به نوعی پیشرفت و موفقیت هرکسی در گرو آن است؛ به همین علت یکی از دغدغه‌های مهم والدین است. در ادامه در مورد علت اهمیت این موضوع و سپس روش‌های افزایش تمرکز در کودکان خواهیم پرداخت.

اهمیت و لزوم افزایش تمرکز کودکان

شاید بپرسید که اصلا چه نیازی به افزایش تمرکز کودکان هست؟ مگر بچه‌ها در سن‌ و سالی هستند که به تمرکز نیاز آنچنانی داشته باشند؟

خب، در جواب بگوییم که عادات خوب از سنین پایین در فرد شکل می‌گیرند. هرچه فرزندمان را بیشتر به تمرین تمرکز تشویق کنیم، همراه با رشد ذهن دلبندمان، مغز او هم بیشتر یاد می‌گیرد که روی لحظه حال و کار فعلیش تمرکز کند.

داشتن تمرکز به‌ویژه برای بچه‌های ۳ تا ۵ ساله اهمیت زیادی دارد؛ به‌خاطر آنکه آن‌ها در آستانه ورود به دوره ابتدایی قرار دارند. محیط رسمی مدرسه و شیوه تدریس آن طوری است که کودک باید برای زمان طولانی‌تری تمرکز کند و اگر توجه‌اش پایین باشد کارش سخت می‌شود.

افزایش تمرکز در کودکان بازی

روش‌های افزایش تمرکز کودکان

بچه‌ها عاشق بازی و سرگرمی هستند و همیشه هم سطح انرژیشان بالا است. به‌همین‌خاطر یک‌جا نشاندن آن‌ها معمولا کار ساده‌ای نیست و اینکه از آن‌ها بخواهید کاری را با تمرکز کامل به نتیجه برسانند اغلب حسابی دشوار است. اینکه کودکان تمرکز آنچنانی ندارند و به‌سادگی حواسشان از کاری که انجام می‌دهند پرت می‌شود، به‌خاطر آن است که اساسا طرز کار ذهن آن‌ها با بزرگ‌ترها فرق دارد. 

یکی از دغدغه‌های همیشگی پدر و مادرها این است که چطور می‌توانند تمرکز فرزندشان را بالا ببرند. این‌هم پنج راه برای افزایش تمرکز کودکان:

۱. استراحت کافی

داشتن خواب خوب و کافی در طول شب، برای تقویت تمرکز کودکان بسیار مهم است. بنا به یک تحقیق، اضافه کردن نیم ساعت به خواب شبانه بچه‌های مدرسه‌ای می‌تواند به‌مرور روی خلق‌وخو و انگیزه آن‌ها تاثیر مثبت قابل‌توجهی داشته باشد که خودش در بالا بردن تمرکز کودکان نقش زیادی خواهد داشت.

در کنار خواب شبانه به‌اندازه و باکیفیت، خواب ظهر هم تاثیر خوبی روی بهبود تمرکز بچه‌ها دارد؛ البته خوابی که در حد یک ربع تا نیم ساعت باشد. در طول خواب، فرآیند تثبیت حافظه (سپردن اطلاعات به حافظه طولانی‌مدت) قوی‌تر می‌شود؛ ضمن اینکه خواب کافی و مناسب ارتباطات عصبی را که حافظه و خاطرات ما را شکل می‌دهند تقویت می‌کند و این‌طوری باعث بهبود تمرکز می‌شود.

۲. تغذیه مناسب

همه ما از اهمیت رژیم غذایی سالم و متعادل آگاهیم. مدت‌ها است که از تغذیه نامناسب به‌عنوان یکی از عوامل ضعف تمرکز در بچه‌ها نام برده می‌شود. رژیمی که قند و شکر زیاد و چربی‌های ناسالم داشته باشد، روی تمرکز کودکان اثر منفی می‌گذارد. شیر، تخم‌مرغ، ماهی و جوی‌دوسَر جزو موادغذایی مفید و سالمی هستند که می‌توانند اثر مثبتی روی تمرکز داشته باشند. اسیدهای چرب امگا ۳ هم به تقویت تمرکز کودکان کمک می‌کنند. درآن‌سو اما کم‌آبی بدن (دهیدراته شدن) روی توان ذهنی تاثیر منفی می‌گذارد.

هشدارکمبود سدیم و الکترولیت در بدن دقت و حافظه فرد را دچار افت شدید می‌کند. حدود سه-چهارم مغز انسان از آب تشکیل شده، ولی این عضو توانایی ذخیره کردن آب را در خودش ندارد. برای‌همین کمبود آب می‌تواند برای سلول‌های مغز مشکل‌ساز باشد و توانایی‌های ذهنی بچه‌ها را ضعیف کند. 

پس حواستان باشد که فرزندتان همیشه آب کافی بنوشد؛ نه‌تنها در فصل تابستان، بلکه در تمام فصول. ضمنا دلبندتان را تا جای ممکن از موادغذایی ناسالم، نوشیدنی‌های کافئین‌دار و نوشابه‌های انرژی‌زا دور نگه‌دارید. منظورمان از موادغذایی ناسالم چیزهایی مثل هله‌هوله‌های پرکالری، خیلی چرب، پر شکر یا پر نمک و همین‌طور بسیاری از غذاهای فست‌فودی است.

۳. بازی و سرگرمی سالم

اینکه تعداد زیادی کار و کلاس ورزشی و هنری و… روی سر بچه بریزیم، طبیعتا خسته‌اش خواهد کرد، اما اگر از حجم این کارها کم کنیم و اجازه بدهیم او در بازی‌ های دسته جمعی ساده‌تر شرکت کند و خوش بگذارند، حتما تاثیر بهتری روی توانایی‌های ذهنی و روحیه‌اش می‌گذارد. کودک را تشویق کنید که برای بازی‌های رایانه‌ای (بازی‌های ویدیویی) کمتر زمان بگذارد و بیشتر سراغ بازی‌های فیزیکی برود. این را می‌گوییم، چون تحقیقات نشان داده است که استفاده زیاد از گوشی‌های موبایل امروزی، تمرکز فرد را کاهش می‌دهد. به فرزندتان بازی‌هایی بدهید که فکر او را به کار بگیرند یا خلاقیت او را به چالش بکشند؛ چه از نوع رومیزی (بوردگیم) باشد، چه ویدیویی و چه هر نوع دیگری. 

بازی‌هایی که نیازمند حل مسئله، تجزیه‌وتحلیل و تفکر انتقادی هستند به کاهش مشکلات تمرکز کودک کمک می‌کنند. پازل یا جورچین‌ها، جدول کلمات متقاطع، اونو (Uno) و بازی‌های تقویت حافظه از این دسته بازی‌ها هستند. بازی‌هایی مثل «مجسمه شو» یا «چراغ قرمز، چراغ سبز» تمرکز بچه‌ها را به چالش می‌کشند و برای تقویت تمرکز کودکان مفیدند؛ چون در آن‌ها بازیکن‌ها باید ناگهان در همان وضعیتی که هستند بایستند و تکان نخورند. کارهایی هم که برای انجامشان باید ترتیب خاصی را دنبال کرد، مثل چیدن سفره، تهیه غذا از روی دستورپخت و مرتب کردن به ترتیب الفبا، برای بالا بردن تمرکز کودکان بسیار مفید هستند.

برای افزایش تمرکز کودکان چه باید کرد

۴. دادن مسئولیت به کودک

شرکت دادن بچه‌ها در کارهای کوچک روزانه به آن‌ها کمک می‌کند تا نظم‌وترتیب و تمرکز بیشتری پیدا کنند. این کارها می‌تواند کارهای خانه یا هر مسئولیت دیگری باشد؛ فقط یادتان باشد هر مسئولیتی را که به دلبندتان سپردید، آن را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کنید تا بشود آن را گام‌به‌گام تمام کرد. به این شکل، کودک بهتر با کار درگیر می‌شود و اعتمادبه‌نفسش در انجام آن هم بالا می‌رود. تمرکز روی کارهای کوچک آسان‌تر است و پیشرفت پله‌به‌پله به کودک احساس رضایت می‌دهد. بسته به سن فرزندتان می‌توانید وظایفی مانند: مرتب کردن قفسه کتاب، درست کردن ساندویچ و مرتب کردن کمد را به او بسپارید. با نکات مرتب کردن اتاق توسط کودک آشنا شوید.

توجه داشته باشید که این وظایف را از حالت خشک دربیاورید و به آن‌ها روح و جذابیت بدهید. آن‌ها را هم مرتبا تغییر دهید؛ طوری‌که فرزندتان برای انجام کارهای جدید شوق داشته باشد. می‌توانید زمانی که او کارهای خانه را انجام می‌دهد، آهنگ شاد و ملایمی پخش کنید تا فضای خوشایندی در خانه ایجاد شود. سعی کنید تمام وسایل موردنیاز را برای وظیفه‌ای که به کودک سپرده‌اید از همان اول در دسترسش بگذارید تا در وسط کار، حواسش به پیدا کردن آن‌ها پرت نشود. 

۵. تعیین مهلت برای انجام کارها

بچه‌ها معمولا فقط زمانی از انجام کاری لذت می‌برند که سرگرم‌کننده باشد و روح داشته باشد. برای آنکه به کاری جذابیت بدهید، می‌توانید مهلتی برای اتمام آن تعیین کنید. این‌طوری کودک همه حواسش را جمع می‌کند تا کار را سر موقع به پایان برساند. مهلتی که تعیین می‌کنید نه باید آنقدر کوتاه باشد که او دچار اضطراب شود، نه آنقدر طولانی که خیالش راحت باشد. برای خیلی کارها، زمانی در حد یک ربع-بیست دقیقه مناسب است و می‌شود در آن تمرکز کافی را داشت. دادن زمان طولانی‌تر ممکن است باعث بی‌توجهی و حواس‌پرتی شود.

افزایش تمرکز در کودکان دبستانی

به یاد داشته باشید: تمرکز هم مثل هر مهارت دیگری، با تمرین و زمان گذاشتن بهتر می‌شود. در استفاده از این روش‌ها برای افزایش تمرکز کودکان ثابت‌قدم باشید، ولی زیاد به فرزندتان فشار نیاورید؛ چون ممکن است تاثیر عکس داشته باشد و به دلزدگی او منجر شود. روش‌هایی که در بالا توضیح دادیم در کنار بالا بردن تمرکز کودکان می‌تواند رابطه شما و فرزندانتان را هم مستحکم‌تر کند.

افزایش تمرکز در کودکان دبستانی و پیش‌دبستانی 

یکی از ویژگی‌هایی که نقش پررنگی در موفقیت تحصیلی دارد، داشتن «دامنه توجه» (Attention span) بالا است. دامنه توجه به معنی توانایی کودک برای توجه کامل نشان‌دادن به کاری که دارد انجام می‌دهد، است. این ویژگی بر حسب زمان نشان داده می‌شود.

معمولا می‌گویند که به‌ازای هر سال سن، دامنه توجه کودک بین ۲ تا ۳ دقیقه است. درنتیجه:

  • برای کودک ۳ ساله، دامنه توجه حدودا بین ۶ تا ۹ دقیقه است
  • برای کودک ۴ ساله، دامنه توجه حدودا بین ۸ تا ۱۲ دقیقه است
  • برای کودک ۵ ساله، دامنه توجه حدودا بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقه است

البته این اعداد تقریبی هستند و خیلی نمی‌شود به آن‌ها استناد کرد. این مقادیر برای هر کودک فرق می‌کنند و ضمنا اگر بچه‌ای به کاری که انجام می‌دهد علاقه‌مند باشد، دامنه توجه ممکن است خیلی بیشتر از این‌ها باشد.

اما چطور می‌شود دامنه توجه کودک و به‌عبارتی تمرکز او را افزایش داد؟ به تفکیک سنین پیش از دبستان و سال‌های دبستان، به چند راه اشاره می‌کنیم.

برای پیش دبستانی

با این کارها می‌شود تمرکز و دامنه توجه کودکانی را که در سنین پیش از دبستان (۳ تا ۵ سال) هستند بالا برد:

۱. انجام بازی‌هایی که به تمرکز نیاز دارند

با دلبندتان به بازی‌هایی مشغول شوید که تمرکز بالا می‌خواهند. مثلا بازی‌های رومیزی یا همان بوردگیم‌ها انتخاب خوبی هستند؛ چون در آن‌ها حواس بازیکن‌ها باید به قوانین، نوبت، عدد تاس و… باشد. بازی‌های فکری، بازی‌های حافظه‌محور، مار و پله، بیست‌سوالی، مجسمه شو و خیلی بازی‌های دیگر اینجا به کارتان می‌آیند.

۲. استفاده از سرگرمی‌هایی که نمی‌شود نیمه‌کاره رهایشان کرد

در بعضی کارها، مثل نقاشی کردن، کافی است حواس بچه‌ها پرت شود یا آنکه حوصله‌شان سر برود تا آن را کنار بگذارند. اما چیزی مثل پازل یا جورچین این‌طور نیست و بعید است که کودک تا زمانی که آن را به سرانجام نرساند رهایش کند. شما می‌توانید از همین ویژگی جورچین‌ها استفاده کنید.

توصیهبرای بچه‌های خیلی کم‌سن‌وسال، پازل‌های محکم، کم‌تکه و بعضا چوبی گزینه خوبی هستند. برای سنین بالاتر هم می‌شود سراغ جورچین‌هایی رفت که مثلا ۲۴ تکه دارند.

۳. استراحت با فعالیت بدنی

فعالیت بدنی نه‌تنها به رشد تمرکز کودک کمک می‌کند، بلکه می‌تواند خستگی فکری را به‌در کند و به او انرژی بدهد. بعد از انجام کاری که تمرکز زیادی نیاز دارد، می‌شود با فعالیت جسمی کوتاهی، حتی در حد یکی-دو دقیقه، رفع خستگی کرد و باز به کار ادامه داد.

فرض کنید چند ساعت پای رایانه نشسته‌اید. همین که از جایتان بلند شوید، یک فنجان چای برای خود بریزید و یکی-دو دقیقه راه بروید، انرژی کافی را برای دوباره پای کار نشستن پیدا می‌کنید. تحرک برای کودکان از یک جهت دیگر هم اهمیت دارد؛ چون فرصتی است برای رشد مهارت‌های حرکتی، تعادل، هماهنگی عضلات و توانایی‌های ذهنی.

۴. نرمش‌هایی برای بهبود تمرکز

انجام مرتب این ۱۸ نرمش ساده، هم به سلامتی کودک کمک می‌کند و هم تمرکز او را بالا می‌برد:

  • بنشینید و پاهایتان را به جلو دراز کنید:
    • زانوها و بعد کف پاها را تکان دهید
    • خم شوید و انگشتان پا را بگیرید
    • پنجه پا را به جلو بکشید
    • پنجه پا را به عقب بکشید
  • حرکات ایستاده:
    • دست‌ها را در طرفین بالا و پایین ببرید؛ مثل بال‌زدن پرنده
    • شانه‌های خود را بالا بیندازید و بعد رها کنید
    • شانه‌ها را به جلو بکشید و رها کنید. بعد چند بار تکرار، شانه‌ها را عقب بکشید و رها کنید
    • دست‌ها را از شانه به جلو و عقب تاب بدهید
    • دست‌ها را از شانه در مسیری دایره‌ای بچرخانید. با دایره‌های کوچک شروع کنید. اول هر دست جدا و بعد هر دو دست همزمان
  • پیاده‌روی:
    • با قدم‌های کوچک عقب‌عقب راه بروید؛ بعد با قدم‌های بلند
    • مثل خرچنگ، به طرفین راه بروید؛ اول به راست، بعد به چپ
    • فرض کنید دارید روی یک بند راه می‌روید. کف پاها را درست در امتداد هم بگذارید
  • حرکات تعادلی:
    • روی یک پا بایستید، تا پنج بشمارید و بعد پای دیگر را زمین بگذارید. برای پای دیگر تکرار کنید
    • روی پنجه پا بایستید و تعادل را در همین حال حفظ کنید. می‌توانید چشم‌ها را هم ببندید
    • پرش درجا بزنید. اول با هر دو پا، بعد هر پا جدا
  • حرکات درازکشیده:
    • بعد از آنکه به پشت دراز کشیدید، زانوهای خود را محکم با دست بگیرید تا بدنتان شکل گلوله به خود بگیرد
    • روی شکم دراز بکشید. پاها را به بالا خم کنید و دست‌ها را هم بالا ببرید و به طرفین بکشید. به جز شکم و ران‌ها باقی قسمت‌های بدن را از زمین جدا کنید
    • روی شکم دراز بکشید. دست‌ها را بالا بیاورید و مثل یک هواپیما در طرفین نگه‌دارید. آن‌ها را بالا و پایین ببرید

۵. انجام فعالیت‌های مناسب سن

برای افزایش تمرکز، بچه‌ها باید فعالیت‌هایی را انجام دهند که مناسب سن‌وسالشان است. فرضا اگر پازلی به فرزندتان بدهید که برای سنش خیلی دشوار است، او زود تسلیم می‌شود و آن را کنار می‌گذارد. کلا اگر کاری خیلی سطح‌بالا یا طولانی باشد، کودک را فراری می‌دهد و چه بسا تاثیر عکس داشته باشد.

۶. محدود کردن استفاده از تکنولوژی

زیاد نشستن پای موبایل، تلویزیون و دستگاه‌های مشابه، تمرکز بچه‌ها را کم می‌کند. با مضرات موبایل برای نوجوانان آشنا شوید. برای استفاده فرزندتان از آن‌ها حد و حدودی بگذارید. توجه کنید که تماشای تلویزیون به معنای تمرکز کردن نیست. فرد فقط منفعلانه به صفحه خیره شده است؛ صفحه‌ای پرزرق‌وبرق که مغز را به خود عادت می‌دهد و تعامل با محیط عادی را برای کودک دشوار می‌کند. پس میزان استفاده از تکنولوژی را مدیریت کنید.

۷. داشتن برنامه روزانه

داشتن برنامه روزانه به بچه‌ها کمک می‌کند تا به کارهای روزمره عادت کنند و با مفهوم الگو آشنا شوند. زمانی که کودک بداند الان زمان چه کاری است، بیشتر به انجام آن تمایل نشان خواهد داد؛ کارهایی مثل پیاده‌روی، چیدن سفره، تماشای تلویزیون و… این روتین‌ها یا برنامه‌ها نوعی حس امنیت هم به کودک می‌دهند.

۸. خواب و تغذیه کافی

در بالا دراین‌باره صحبت کردیم. از اهمیت خواب شبانه خوب هرچه بگوییم کم گفته‌ایم.

۹. کتاب خواندن برای کودک

موقعی که برای دلبندتان کتاب می‌خوانید، او برخلاف زمانی که پای تلویزیون می‌نشیند باید با توجه کامل و به شکلی فعال با شما همراهی کند. کتابخوانی برای کودک یکی از مفیدترین کارهایی است که می‌توانید برای رشد او انجام دهید. داستان‌های کودکانه زیادی هستند که می‌توانید قبل از خواب آن‌ها را برای دلبندتان تعریف کنید تا هم دامنه لغات او را گسترش دهید و هم مهارت‌های شنوایی او را تقویت کنید.

۱۰. ورزش منظم

ورزش بی‌شمار فایده دارد که یکی از آن‌ها بهبود تمرکز است؛ فوایدی مثل: تقویت حافظه، کاهش اضطراب، افزایش انرژی و… . توجه کنید که ورزش باید منظم و پیوسته باشد.

افزایش تمرکز در کودکان کلاس اول

۱۱. به سبک یادگیری کودک توجه داشته باشید

هر بچه‌ای سبک خودش را برای یادگیری دارد و زمانی که با سبک مناسب خود پیش می‌رود، تمرکز بیشتری به خرج می‌دهد. بعضی‌ها با دیدن بهتر یاد می‌گیرند، بعضی با شنیدن و بعضی‌ها هم با کار یدی و عملی. خیلی از خردسالان مسائل را به شکل عملی بهتر یاد می‌گیرند.

برای کودکان دبستانی

برویم سراغ بچه‌های بزرگ‌تر؛ آن‌هایی که وارد دبستان شده‌اند. برای تقویت تمرکز بچه‌های دبستانی این راه‌ها را پیشنهاد می‌کنیم:

۱. بازهم فعالیت بدنی

این همان مورد ۳ است که برای سنین پیش‌دبستانی پیشنهاد دادیم. فقط اضافه کنیم که قبل از شروع کارهای فکری سنگین، چند دقیقه ورزش سبک ممکن است بد نباشد.

۲. هشدار حواس‌پرتی بگذارید

برای فرزندتان توضیح دهید که «تمرکز و توجه کردن» یعنی چه و تمرکز داشتن را با او تمرین کنید. بعد با تایمر موبایل یا اپ‌های دیگر، زنگ هشداری تنظیم کنید تا در حین درس خواندن یا کارهای دیگری که توجه کودک را لازم دارد به صدا دربیاید و به او بگویید با شنیدن صدا باید کلاهش را قاضی کند و ببیند که حواسش جمع کار بوده یا نه. این‌طوری او برداشت بهتری از تمرکز پیدا می‌کند.

۳. بازه‌های زمانی را کوتاه‌تر کنید

اگر می‌بینید که هرکاری می‌کنید فرزندتان دل به کار نمی‌دهد، شاید بد نباشد بازه‌های زمانی کار را کوتاه‌تر کنید. این‌طوری او کمتر اذیت می‌شود. برای این منظور می‌توانید از تایمر کمک بگیرید.

۴. عوامل حواس‌پرتی را حذف کنید

وسایل یا اشیایی را که جلوی دید کودک هستند و می‌توانند حواس او را پرت کنند از محیط حذف کنید. شلوغ بودن محیط تمرکز آدم را به‌هم می‌ریزد.

۵. از بازی‌های حافظه‌محور کمک بگیرید

بازی‌هایی که روی استفاده از حافظه تاکید دارند، خیلی می‌توانند برای بچه‌ها مفید باشند؛ چه از نوع کارتی و رومیزی و چه بازی موبایل و رایانه‌ای. نیازی هم نیست که بازی پیچیده‌ای را انتخاب کنید.

۶. سختی کار را بسنجید

اگر فرزندتان مدام از انجام کاری طفره می‌رود یا دل به آن نمی‌دهد، از او بخواهید که به دشواری آن کار از ۱ تا ۱۰ نمره بدهد. اگر نمره هشت یا بالاتر بود، از او بپرسید که چکار می‌توانید بکنید که سختی آن به مثلا ۲ یا ۳ برسد.

۷. کارها را به اجزای کوچک‌تر تقسیم کنید

قبلا درباره‌اش صحبت کردیم. کار را تقسیم‌بندی کنید تا کودک هر بار بخشی از آن را انجام دهد و بعد از کمی استراحت سراغ بخش بعدی برود. خیلی از بچه‌ها این‌طوری کار را سریع‌تر انجام می‌دهند، نسبت به زمانی که بخواهند یک‌ضرب آن را به نتیجه برسانند.

بازی‌های موثر برای افزایش تمرکز کودکان

چه‌چیزی می‌تواند بچه‌ها را به اندازه بازی به خودش جذب کند؟ بچه‌ها با بازی یاد می‌گیرند و مهارت‌هایشان را تقویت می‌کنند و تمرکز هم جزو این مهارت‌هاست.

از جمله بازی‌های تمرکزی که برای افزایش تمرکز کودکان مورد استفاده قرار می‌گیرند، می‌شود به موارد زیر اشاره کرد:

۱. بازی‌های کلمه‌محور: این بازی‌ها، مثل جدول کلمات متقاطع، حدس کلمه و…، از بهترین راه‌های تقویت ذهن هستند

۲. پازل‌ها: برای تقویت حافظه کوتاه‌مدت عالی هستند. هرچه تعداد تکه‌های جورچین بیشتر، کار سخت‌تر

۳. شطرنج: این یکی که نیازی به تعریف ندارد. تفکر انتقادی و منطقی را تقویت می‌کند و هر دو نیم‌کره مغز را به کار می‌گیرد. می‌تواند تاثیر خیلی چشمگیری روی تمرکز داشته باشد

۴. سودوکو یا جدول اعداد: یک سرگرمی ژاپنی ساده و جذاب که طرفداران زیادی در دنیا دارد. تفکر سریع و پردازش اطلاعات در زمان کم را تقویت می‌کند

۵. معما یا چیستان: در فرهنگمان به‌خوبی با چیستان آشنایی داریم و خودتان بهتر از ما فوایدش را می‌دانید.

۶. به‌خاطر سپردن لیست: سعی کنید تمام اقلام یک لیست خرید را به خاطر بسپارید. تجربه جالبی برایتان خواهد بود

۷. یوگای مغز: مجموعه‌ای از حرکات به ظاهر ساده است که بیشتر از جسم، روی ذهن اثر می‌گذارد و با جستجو در اینترنت می‌توانید با آن آشنا شوید. چندبار انجام دادن یوگای مغز در طول روز می‌تواند تاثیر قابل‌توجهی روی تمرکز بگذارد.

راههای افزایش تمرکز در کودکان دبستانی

۸. اپ Lumosity: این یکی از بهترین نرم‌افزارها برای تقویت توانایی‌های ذهن است. در تهیه این اپلیکیشن از دانشمندان علوم اعصاب کمک گرفته شده است. استفاده از این نرم‌افزار برای تنها چند دقیقه در روز، می‌تواند خیلی به بالا بردن تمرکز کمک کند.

۹. بازی سینی و اشیاء: در این بازی بازیکن‌ها باید پس از نگاه کوتاهی به یک سینی و اشیایی که در آن است، آن اشیاء را یک‌به‌یک نام ببرند

۱۰. معمای مصور: حتما در اینستاگرام دیده‌اید که چند حرف و شکلک را کنارهم می‌گذارند و می‌گویند از روی آن‌ها کلمه‌ای را حدس بزنید. این همان است

۱۱. چمدان بازی: این بازی گروهی است. یک نفر شروع می‌کند و بعد از انتخاب یک شیء از لیستی که از قبل آماده شده، می‌گوید که می‌خواهد آن شیء را داخل چمدانی بگذارد. نفر بعدی از یک شیء دیگر اسم می‌برد و البته در کنارش به چیزی که نفر قبلی گفت هم اشاره می‌کند. اگر فرد نتواند به یاد بیاورد که بازیکن قبلی چه گفته یا شیء انتخابی خودش در لیست نباشد، از بازی کنار می‌رود

۱۲. بازی‌های ویدیویی: معمولا درباره بازی‌های رایانه‌ای یا ویدیویی زیاد حرف‌های مثبتی نمی‌شنویم، ولی اگر به‌اندازه و درست از آن‌ها استفاده شود، خیلی هم می‌توانند مفید باشند. بازی‌هایی که در آن‌ها باید همزمان به چند عامل مختلف توجه داشت، می‌توانند در افزایش تمرکز خیلی موثر باشند

نظر شما درباره‌ی این روش‌ها و راهکارها برای افزایش تمرکز کودکان چیست؟ در قسمت نظرات برای ما بنویسید، منتظر خواندن نظرات خوب و تجربیات شما هستیم.

منبع:

kidsclubchildcare

klayschools

empoweredparents

edutopia

buzzingbubs

ارسال یک پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.