سفر با کودکان | نکات ضروری برای داشتن سفری لذت‌بخش با کودکان

 سفر با کودکان | نکات ضروری برای داشتن سفری لذت‌بخش با کودکان

سفر رفتن با خانواده آداب و رسومی دارد که با مسافرت‌های مجردی متفاوت است؛ مخصوصا اگر بچه‌ها هم با شما همسفر باشند. خلاصه این کار آن‌قدر ریزه‌کاری دارد که ترجیح دادیم برویم سراغ توصیه‌های آن‌ورآبی‌ها و منتخبی از آن‌ها را برایتان بنویسیم. پس با مجله‌ی دانزی همراه باشید.

آماده برای خواندن باشید، چون قرار است خیلی چیزها در اینجا یاد بگیرید، مجله‌ی دانزی این بار همه چیز را از سیر تا پیاز تعریف می‌کند

چک لیست کامل سفر با کودکان

یکی از اعصاب‌ خردکن‌ترین بخش‌های سفر با کودکان، بازدید از مکان‌های شلوغ و پرازدحام است. چه به پارک یا موزه‌ای پر از جمعیت بروید یا به خیابانی شلوغ در شهری غریب، اینکه دائما حواس‌تان به بچه‌ها باشد امان آدم را می‌برد.

در ادامه چک لیستی را آورده‌ایم که به کمک آن در طول سفر و به‌ویژه در محیط‌های شلوغ و پرجمعیت، بهتر می‌توانید امنیت بچه‌ها را حفظ کنید و خودتان هم استرس کمتری را متحمل شوید:

۱. به فرزندانتان یاد دهید که «بایستند» و «برگردند»

خیلی از پدر و مادرها این لحظه دلهره‌آور را تجربه کرده‌اند که فرزند نوپایشان قبل از آنکه دستش را بگیرند، در دل شلوغی از نظر ناپدید می‌شود. اما به‌سادگی می‌شود از بروز چنین اتفاقی جلوگیری کرد. کودکان حتی در سنین پایین می‌توانند یاد بگیرند که زمانی که پدر و مادر صدایشان می‌زنند، بایستند و فورا پیششان برگردند. 

برای این کار کلماتی را پیدا کنید که کودکتان به آن‌ها واکنش درست نشان می‌دهد. مثلا عبارت‌های «وایستا» و «بیا» شاید چندان کارایی نداشته باشند؛ چون در مواردی مثل «وایستا لباست را تنت کنم» و «بیا شام بخور» هم استفاده می‌شوند. کلمات باید خاص باشند تا کودکان بدانند که مخاطبتان آن‌ها هستند؛ مثلا کلمه‌ای مانند «ایست» یا «بی‌حرکت» برای متوقف کردن کودک و عبارتی مثل «عقب‌گرد» برای برگشتن او به‌سویتان می‌تواند انتخاب خوبی باشد.

زمانی که دو کلمه موردنظرتان را یافتید، روی یاد دادنشان به کودکان و تمرین کردن آن‌ها تمرکز کنید. کاری کنید که زمانی که این عبارت‌ها را استفاده کردید، «همیشه» و در هر شرایطی فرزندانتان به آن‌ها پاسخ دهند. می‌توانید برای شروع کار، به کودکانتان برای سریع جواب دادن جایزه بدهید. برای گوش ندادن به این کلمات هم تنبیهی در نظر بگیرید. مثلا بگویید بچه‌هایی که فورا جواب ندهند، باید چند دقیقه‌ای دست مادر را بگیرند.

۲. به بچه‌ها آموزش دهید که نزدیکتان بمانند

از سنین پایین به فرزندانتان یاد دهید که در حین گذشتن از دل جمعیت، پیش شما بمانند. به آن‌ها بگویید که این وظیفه آن‌ها است که نزدیکتان باشند و نه بالعکس. یادآوری کنید که در مکان‌های شلوغ همیشه باید جایی باشند که بتوانند شما را ببینند. 

این آموزش‌ها باعث می‌شود که اولا کودک از موقعیت خود نسبت به والدین آگاه باشد و ثانیا نیاز نباشد که پدر و مادر مدام دنبال او باشند. می‌توانید قبل از پیاده شدن از اتومبیل، این موضوع را به بچه‌ها یادآوری کنید و بگویید که رنگ لباستان را هم به یاد داشته باشند.

۳. اطلاعات شخصی مهم را به کودکان یاد دهید

از سنین پایین و در اولین فرصت ممکن، به فرزندانتان نام و نام خانوادگی کاملشان، نام و نام خانوادگی پدر و مادر و شماره تلفن‌همراه دستکم یکی از والدین را یاد دهید. با آن‌ها تمرین کنید که اگر زمانی گم شدند، باید چکار کنند و به پلیس چه بگویند؛ مثلا: «من گم شده‌ام. اسمم […] است. نام مادرم […] و نام پدرم […] است. شماره موبایلشان […] است.» اگر کودک خیلی کم‌سن‌وسال است و نمی‌تواند این موارد را به خاطر بسپارد، می‌توانید مشخصات او و خودتان را روی دستبندی، چیزی، بنویسید تا همراه‌اش باشد.

۴. اشخاص مورد اعتماد و مسئول را به کودکان معرفی کنید

به هر جایی که می‌روید، پرسنل، نگهبان‌ها و افراد مسئول را از روی لباس فرم شناسایی کنید و به فرزندانتان نشان دهید، تا در صورت پیش آمدن مشکل، بچه‌ها بتوانند از آن‌ها کمک بگیرند. می‌توانید بگویید که اگر چنین کسانی را پیدا نکردند، برای کمک سراغ مادری بروند که بچه‌هایش همراه‌اش هستند.

۵. برای زمانی که اعضای خانواده از هم جدا می‌افتند برنامه داشته باشید 

حتی حواس‌جمع‌ترین خانواده‌ها هم ممکن است در شلوغی از همدیگر جدا بیفتند. پس به کودکتان یاد دهید که در چنین وضعیتی باید چکار کند.

زمانی که کودک والدین را نبیند، احتمالا فکر می‌کند که گم شده است؛ درحالی‌که ممکن است آن‌ها در چند قدمی او باشند. همین شاید باعث شود که کودک دستپاچه شود و به این‌سو و آن‌سو بدود و واقعا گم شود. 

به فرزندانتان بگویید که اگر شما را در دل جمعیت گم کردند، از جایی که هستند زیاد دور نشوند و در عوض به‌آرامی در همان نقطه دور بزنند و به دنبال شما بگردند؛ چراکه به احتمال زیاد در همان نزدیکی هستید. اگر بعد از چند بار دور زدن نتوانستند پیدایتان کنند، برای کمک سراغ کارکنان آنجا یا کسانی بروند که لباس فرم بر تن دارند. اگر هم نشد، مادری را پیدا کنند و از او کمک بخواهند. یادآوری کنید سالن یا مکانی را که شما در آن هستید، بدون همراهی یک بزرگ‌تر ترک نکنند. 

این مراحل را با فرزندانتان تمرین و بارها و بارها تکرار کنید تا ملکه ذهن‌شان شود و بتوانند با خونسردی آن‌ها را انجام دهند: «بایست. از جایی که هستی دور نشو. بچرخ و اطراف را نگاه کن. کمک بخواه.»

۶. با چم‌وخم‌های مقصد آشنا شوید 

برای امنیت بیشتر خودتان و فرزندانتان، از قبل درباره مقصدتان اطلاعات کسب کنید. برای این منظور می‌توانید از نقشه‌های کاغذی، اپ‌های مسیریابی و نقشه‌های گردشگری موجود در اینترنت استفاده کنید. می‌توانید از نقشه برای برنامه‌ریزی بهتر سفرتان کمک بگیرید و با نشان دادن مقصد بعدیتان بچه‌ها را سر ذوق بیاورید.

برنامه‌ریزی درست در سفر برای حفظ امنیت بسیار مهم است. فرزندان خود را در کار برنامه‌ریزی، آماده‌سازی ملزومات سفر و نقشه‌خوانی دخیل کنید تا هم با محیط اطراف آشنا شوند و هم مهارت‌های خود را تقویت کنند.

وسایل مورد نیاز سفر با کودکان

وسایل مورد نیاز برای سفر با کودکان به مقصدتان و سن فرزندانتان بستگی دارد. برای بچه‌های بزرگ‌تر، برداشتن این اقلام می‌تواند مفید باشد:

  • دستمال مرطوب
  • کیسه پلاستیکی، برای زباله و حال‌به‌هم‌خوردگی
  • لباس و لباس زیر اضافی
  • مایع ضدعفونی‌کننده دست
  • آب (در بطری‌های بهداشتی و غیر یک‌بار مصرف)
  • میان‌وعده‌های سالم
  • کتاب، اسباب‌بازی و بازی‌های تمرکزی و فکری (بوردگیم) که باید با کمک فرزندتان انتخاب کنید
  • دارو در صورت لزوم
  • لوازم کمک‌های اولیه

برای بچه‌های کم‌سن‌وسال و شیرخواران، علاوه‌بر وسایل بالا، جمع کردن لوازم زیر هم توصیه می‌شود:

  • پوشک یا کهنه بچه
  • لباس اضافی بیشتر، اگر کودک دارد دستشویی رفتن را یاد می‌گیرد
  • زیرانداز و تشک قابل‌حمل برای تعویض پوشک
  • عروسک پولیشی مورد علاقه فرزندتان
  • پتو یا قنداق
  • کالسکه بچه و صندلی خودروی کودک

نکته: اگر فرزندتان مراقبت‌های خاصی نیاز دارد، بهتر است بیشتر روی آماده‌سازی مقدمات سفر وقت بگذارید.

سفر کودک با هواپیما

نکات و چالش‌های سفر هوایی با کودکان

اگر به جهانگردی علاقه بیشتری به ایرانگردی دارید احتمالا سفر هوایی بیشتری در پیش دارید، با رعایت بعضی موارد می‌توانید پرواز لذت‌بخش‌تری را برای خودتان، کودکان و مسافران مجاور رقم بزنید.

خوشبختانه فرودگاه‌ها نسبت به گذشته فضای مناسب‌تری برای خانواده‌ها فراهم کرده و مثلا اتاق شیردهی و اتاق بازی کودک را به تاسیسات خود اضافه کرده‌اند. بااین‌حال سفر با نوزاد، کودک نوپا، بچه مدرسه‌ای و حتی نوجوان‌ها، به‌ویژه در فصل تعطیلات و اوج شلوغی، چالش‌های خودش را دارد. در ادامه نکاتی را برای سفر با هواپیما در کنار کودکان مطرح می‌کنیم:

۱. بچه‌ها را برای پرواز آماده کنید

جابه‌جا شدن در فرودگاه می‌تواند برای افراد بزرگسال هم طاقت‌فرسا باشد؛ چه برسد به کودکان که حساسیت بیشتری دارند. 

برای آنکه کودکان را برای این مسئله آماده کنید، می‌توانید پیش از روز پرواز، ویدیوهایی درباره فرودگاه به آن‌ها نشان دهید. درباره شلوغی، صف‌های فرودگاه و زمان بعضا طولانی انتظار با او صحبت کنید.

۲. به کودکان در عبور از گیت بازرسی کمک کنید

عبور از بخش بازرسی دردسرهای خودش را دارد. البته در سال‌های اخیر در بسیاری از فرودگاه‌های دنیا مقررات این بخش برای خانواده‌ها آسان شده است. 

محتویات کوله‌پشتی فرزندتان را پیش از بخش بازرسی، خودتان بررسی کنید. هر وسیله‌ای که ظاهری شبیه به اسلحه داشته باشد، حتی تفنگ اسباب‌بازی، می‌تواند شما را در بخش بازرسی بیشتر معطل کند.

۳. جایی برای بازی بچه‌ها پیدا کنید

گاهی ممکن است اتاق بازی فرودگاه، بسته باشد؛ پس شاید لازم شود راه دیگری برای سرگرم کردن بچه‌ها پیدا کنید. برای این کار می‌توانید از فضای گیت‌های خالی استفاده کنید؛ فقط مراقب باشید که مزاحم مسافران دیگر نشوید. ضمنا یک نفر از بزرگسال‌ها باید نزدیک گیت خودتان باشد تا در جریان اعلان‌ها قرار بگیرد.

۴. دستگاه‌هایتان را شارژ کنید

در ایستگاه شارژ فرودگاه، گوشی موبایلتان را شارژ کنید. تبلت یا دستگاه‌های دیگر فرزندانتان را هم از قلم نیندازید. 

۵. از ابزار حمل نوزاد استفاده کنید

برای سفر با نوزاد، استفاده از کریر انتخاب خوبی است. کالسکه بچه هم گزینه دیگری است که البته کمی دردسر دارد؛ چون باید آن را جمع کنید و بعد از بخش بازرسی، دوباره باز کنید.

۶. بارهایتان را مدیریت کنید

سعی کنید بعضی از لوازم بچه‌ها را در ساک‌های چرخدار بگذارید تا خودشان بتوانند آن را جابه‌جا کنند. ضمنا همیشه در ساک همراه خود، لباس، دارو و لوازم بهداشتی برای همه خانواده داشته باشید تا در صورت بروز مشکل در زمان تحویل گرفتن بار، بتوانید موقتا کارتان را با آن‌ها راه بیندازید.

۷. قدرت جایزه را دست کم نگیرید!

اگر خوراکی‌ها یا اسباب‌بازی‌های مورد علاقه کودکتان را به‌همراه داشته باشید، راحت‌تر می‌توانید با تاخیر پرواز و صف‌های طولانی بازرسی کنار بیایید.

نکاتی برای سفر با ماشین با کودکان

سفر با ماشین شخصی می‌تواند لحظات خاطره‌انگیزی را برای خانواده رقم بزند؛ به‌شرطی‌که برای آن آماده باشید. کلیدِ داشتن یک سفر جاده‌ای عالی، برنامه‌ریزی قبل از سفر است. با این نکات می‌توانید سفر لذت‌بخش‌تری را تجربه کنید:

۱. به دنبال مقصد مناسب باشید

بسته به سن‌وسال فرزندانتان، ممکن است ترجیح دهید که مقصد سفر خیلی دور نباشد تا زمان کمتری را در جاده سپری کنید. شاید در شهرهای اطراف، جاذبه‌های گردشگری زیبایی انتظارتان را بکشند و لازم نباشد به استان دیگری سفر کنید.

۲. اول وقت حرکت کنید

اگر اعضای خانواده سحرخیز باشند و شب قبل را هم خوب خوابیده باشند، می‌توانید صبح زود حرکت کنید تا به ترافیک سنگین برنخورید. ضمنا هر یکی-دو ساعت یک‌بار، اتومبیل را متوقف و کمی استراحت کنید.

۳. بگذارید بچه‌ها هم پیشنهاد توقف بدهند

توقف‌های برنامه‌ریزی‌نشده برای لذت بردن از مناظر میان راه، لطف خودش را دارد؛ مخصوصا اگر به پیشنهاد بچه‌ها باشد. وقتی فرزندانتان را در این کار سهیم می‌کنید، آن‌ها بیشتر از سفر لذت می‌برند و رفتارشان هم بهتر می‌شود.

سفر هوایی با کودک یک ساله

۴. میان‌وعده‌های ساده و سالم به‌همراه ببرید

بچه‌ها گاهی بدموقع گرسنه می‌شوند و پیدا کردن خوراکی در وسط بیابان هم که کار آسانی نیست. پس میان‌وعده‌هایی مثل میوه و تنقلات همراه داشته باشید تا هم در وقت صرفه‌جویی کنید و هم نیازی نباشد برای خرید خوراکی‌های معمولا گران‌قیمت حاشیه جاده، سر کیسه را شل کنید.

۵. برای پیاده‌روی، هرازگاهی ماشین را نگه‌دارید

سفر با اتومبیل می‌تواند بزرگسال‌ها را هم کلافه کند؛ چه برسد به بچه‌ها که به یک‌جا ماندن عادت ندارند. پس در فواصل مناسب، برای پیاده‌روی کوتاه، چند دقیقه‌ای توقف کنید.

۶. اقلام تشویقی در نظر بگیرید

حتی اگر فرزندانتان در سفر آرام و راحت باشند، باز هم بد نیست که برای آن‌ها جایزه و اقلام تشویقی در نظر بگیرید. این جایزه‌ها می‌توانند ساده باشند، مثل دادن یک شکلات یا در سطحی بالاتر، سپردن انتخاب جای مناسب غذا خوردن به بچه‌ها.

۷. در خودرو وعده غذایی صرف نکنید

خوردن سیب یا لقمه‌ای نان و پنیر در اتومبیل هیچ مشکلی ندارد و خیلی هم خوب است، ولی بهتر است وعده‌های غذایی اصلی را در خودرو صرف نکنید و به‌جای آن در دل طبیعت، پارک یا رستوران غذا بخورید تا هم ماشینتان تمیزتر بماند و هم آنکه خستگی سفر کمتر حس شود.

۸. از غذاهای نامناسب پرهیز کنید

اینکه معده بچه‌ها را با غذاهای فست‌فودی پرکالری و نوشابه پر کنیم و سپس به دل جاده بزنیم، اصلا حرکت جالبی نیست. این کار باعث بالا رفتن قند و ایجاد انرژی کاذب می‌شود و اگر راه طولانی باشد، احتمالا بچه‌ها در بدترین زمان ممکن، یعنی زمان رسیدن به کمپ یا هتل، دچار خواب‌آلودگی خواهند شد. خوردن میان‌وعده‌های سالم و مغذی و نوشیدن به‌اندازه آب (نه آبمیوه‌های مصنوعی و پر شکر) از این مشکل جلوگیری می‌کند.

۹. برای ادامه سفر عجله نداشته باشید

اینکه دائما رانندگی کنید تا مرتبا مکان‌های جدیدی را ببینید، می‌تواند وسوسه‌انگیز باشد، اما حواستان باشد که با توقف طولانی‌تر در بعضی ایستگاه‌ها، احتمالا در جلب رضایت همسفرها موفق‌تر خواهید بود.

۱۰. رخش‌تان قبراق باشد!

قبل از آغاز سفر مطمئن شوید که اتومبیلتان مشکلی ندارد و درست کار می‌کند. پوشش بیمه و… را هم فراموش نکنید.

سفر با ماشین برای بچه‌ها

ترفندهای سفر با کودکان

حالا بگذارید از ترفندهایی بگوییم که در سفر به کارتان خواهند آمد.

ترفندهای عمومی سفر با کودکان

  • برای رفتن به مکان‌های شلوغ، خودتان و فرزندانتان لباس‌های روشن بپوشید
  • سعی کنید در ساعات شلوغی اماکن از آن‌ها بازدید نکنید
  • در صورت امکان، یک همسفر، مانند مادربزرگ یا نوجوانی قابل‌اعتماد، را همراه خود کنید و از او کمک بگیرید
  • اگر اختلاف سنی میان فرزندانتان زیاد است، با تشکیل تیم‌های دونفره، بچه‌های کم‌سن‌وسال‌تر را با بچه‌های بزرگ‌تر همراه کنید. فقط همه بار مسئولیت را به گردن بچه‌های بزرگ‌تر نیندازید و مسافرت را به کام آن‌ها تلخ نکنید. هرچه نباشد، سروکله زدن با کودکان گاهی برای بزرگ‌ترها هم سخت است؛ چه برسد به نوجوان‌ها
  • در ورودی اماکن، عکس خانوادگی از خودتان بگیرید؛ هم به‌عنوان یادگاری و هم برای آنکه لباس تن هرکدام از اعضای خانواده مشخص شود
نکات مهم در سفر با کودکان

ترفندهای سرگرم شدن در سفر برای کودکان شیرخواره و کودکان بزرگتر

اگر بتوانید بچه‌ها را در طول سفر سرگرم نگه‌دارید، هم به آن‌ها بیشتر خوش خواهد گذشت و هم کار شما آسان‌تر خواهد شد. این هم از ترفندهای سرگرمی:

ترفندهای سرگرم شدن کودکان در سفر برای کودکان شیرخواره

  • کتاب‌های مناسب خردسالان همراه خود ببرید؛ ترجیحا کتاب‌هایی که جلدشان راحت تمیز می‌شود
  • اسباب‌بازی‌ها را در یک ساک نگه‌دارید و آن‌ها را در طول سفر به‌تدریج به کودک بدهید
  • از اینترنت، کتاب گویا (کتاب صوتی) برای کودک دانلود کنید
  • در اتومبیل با موسیقی‌های مناسب خانواده، کودک و سرنشینان دیگر را سر ذوق بیاورید

ترفندهای سرگرم شدن کودکان در سفر برای کودکان بزرگتر

  • باهم «بیست سوالی»، «حدس اعداد» و… بازی کنید
  • اگر علاوه‌بر گوشی موبایلتان، تبلت یا دستگاه دیگری دارید که قابلیت پخش ویدیو دارد، به مقدار کافی فیلم و انیمیشن روی آن کپی کنید. پیش از سفر، دستگاه را کاملا شارژ کنید
  • تعدادی از موسیقی‌های مورد علاقه فرزندتان را همراه داشته باشید یا با کمک او برای سفر گلچینی از آهنگ‌های مورد پسند خانواده تهیه کنید
  • یکی-دوتا بازی فکری (بوردگیم) یا کارتی با خود ببرید
  • دفتر نقاشی و مداد رنگی همراه داشته باشید
  • اگر بیشتر از یک فرزند دارید، برای هرکدامشان اسباب‌بازی و کتابی همراه ببرید تا همه راضی باشند

ترفندهای سفر هوایی با کودکان

  • هرچه بیشتر، بهتر: از پوشک گرفته تا دفتر نقاشی و انواع خوراکی‌ها، از هر کدامشان بیشتر از مقداری که به نظرتان کافی است داخل هواپیما ببرید
  • صندلی مناسب انتخاب کنید: اگر کودک نوپا همراهتان دارید، صندلی کنار راهرو می‌تواند گزینه بهتری باشد. شاید هم کودکتان دوست داشته باشد از پنجره بیرون را تماشا کند و صندلی کنار پنجره را ترجیح دهد
  • دستمال ضدعفونی‌کننده وارد می‌شود: با دستمال مرطوب ضدعفونی‌کننده می‌توانید میز غذای هواپیما، کمربندها، دسته صندلی و سایر نقاطی را که کودک ممکن است به آن‌ها دست بزند، ضدعفونی کنید
  • سرگرمی را از یاد نبرید: قفل از سفر، تعداد زیادی فیلم و انیمیشن برای بچه‌ها دانلود کنید. قبل از سوار شدن به هواپیما مطمئن شوید تبلت یا گوشی موبایل شارژ کافی دارد؛ چرا که همه هواپیماها پورت USB و پریز ندارند. هدفون را هم فراموش نکنید؛ شاید مسافرهای دیگر نخواهد صدای کارتون دیدن بچه‌ها گوششان را مورد عنایت قرار دهد!
  • کمک بگیرید: در صورت نیاز از مهماندارها و مسافران دیگر کمک بگیرید؛ به‌ویژه اگر فقط خودتان تنها با بچه‌ها هستید

خب مقاله‌ی ما هم به آخر رسید، کلاغه به خونه‌اش نرسید، شما چه نکات یا تجربیاتی از سفر با بچه‌ها دارید، حتی اگر عجیب هستند برای ما تعریف کنید، دور هم کلی حرف برای گفتن داریم، منتظر خوندن‍شان در کامنت‌ها هستیم.

منابع:

bigfamilyblessingsa

ارسال یک پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.