هوش کلامی کودکان چیست و چه اهمیتی در زندگی کودکان دارد؟

 هوش کلامی کودکان چیست و چه اهمیتی در زندگی کودکان دارد؟

هوش کلامی کودکان، به توانایی آن‌ها برای درک گفتار و نوشتار و استفاده از زبان برای این کارهاست. در این مقاله در دانزی درباره‌ی هوش کلامی کودک به طور کامل صحبت خواهیم کرد.

همه مردم از هوش کلامی برای انجام کارهای روزمره خودشان استفاده ‌می‌کنند. نوشتن یک نامه ساده یا یک رمان و صحبت کردن با دیگران همگی با هوش کلامی قابل انجام‌اند. هوش کلامی یکی از انواع هوش هشت گانه است.

کودکانی که حساسیت زیادی به معنا و ترتیب کلمات، صداها، ریتم‌ها، عطف‌ها، واج شناسی و کارکردهای مختلف زبان دارند، معمولا هوش کلامی بهتری نسبت به سایرین دارند. در ادامه این مقاله قصد داریم در مورد هوش کلامی کودکان و تما‌می‌آن چیزی که باید در مورد این نوع هوش بدانید، صحبت کنیم. 

هوش کلامی کودکان چیست؟

هوش کلامی کودکان توانایی درک و استدلال آن‌ها با استفاده از مفاهیم در قالب کلمات است. به طور کلی، هوش کلامی کودکان با مهارت حل مسئله، استدلال انتزاعی و همچنین، حافظه فعال مرتبط است. هوش کلامی در کودکان یکی از پربارترین توانایی‌ها برای کودکان است. واقعیت این است که این نوع هوش، میزان مهارتی است که کودک ‌می‌تواند از طریق نوشتار و کلام از آن استفاده کند تا به هدف نهایی خودش برسد.  

تفاوت فن بیان و هوش کلامی

فن بیان، متشکل از تکنیک‌ها و روش‌های مختلف است که با کمک آن‌ها ‌می‌توان به بیانی مناسب و موثر دست پیدا کرد. فن بیان در کودکان ‌می‌تواند باعث بهبود روابط انسانی آن‌ها شود. بیان خوب و موثر در کودکان، ‌می‌تواند باعث رسیدن آن‌ها به اهدافشان شود. فن بیان یک مهارتی است که ‌می‌تواند با آموزش به دست بیاید. کودکانی که فن بیان دارند، معمولا ‌می‌توانند کاملا درست تما‌می ارکان ارتباط را مورد استفاده قرار دهند تا در نهایت هدف مورد نظرشان را به مخاطب توضیح دهند. 

بنابراین، فن بیان در واقع مجموعه‌ی مختلفی از تکنیک‌هاست که با کمک آن‌ها ‌می‌توانیم بیان خوبی داشته باشیم. تلفظ درست و صحیح لغات، حذف تکه کلام‌های مختلف و نادرست، با صدای بلند و رسا صحبت کردن، صحبت کردن بدون استرس و فشار روحی از جمله تکنیک‌های فن بیان محسوب ‌می‌شوند. بسیاری از کودکان ‌می‌توانند با شرکت کردن در کلاس‌های فن بیان، به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کنند. 

هوش کلامی کودکان پیش دبستانی

اگرچه شاید شباهت‌های مختلفی میان هوش کلامی و فن بیان وجود داشته باشد؛ اما در حقیقت این دو با هم تفاوت‌های بسیار زیادی دارند. هوش کلامی کودکان یکی از انواع هوش چندگانه است که به صورت فطری در همه ما انسان‌ها وجود دارد؛ اما برخی از کودکان از همان ابتدا هوش کلامی قوی دارند و ‌می‌توانند راحت‌تر با دیگران ارتباط برقرار کنند. 

امکان تقویت هوش کلامی مانند فن بیان وجود دارد؛ فقط با این تفاوت که هوش کلامی باید در ابتدا در کودک مانند یک مهارت، به صورت قوی وجود داشته باشد تا بتوان آن را با روش‌های اصولی تقویت کرد؛ اما فن بیان با کمک تکنیک‌های مختلف ‌می‌تواند باعث شود که کودکان با صحبت کردن بهتر راحت‌تر به اهداف خودشان برسند. هوش کلامی مربوط به قدرت استدلال و نوشتن نیز می‌شود؛ اما فن بیان بیشتر مرتبط با نحوه صحبت کردن است. 

  اهمیت و نقش هوش کلامی در زندگی کودکان

معمولا آموزش در دوران کودکی بر پایه استدلال غیر کلا‌می داده ‌می‌شود. زیرا کودکان بسیار خردسال، مهارت‌های گفتاری و زبانی خودشان را با سرعت‌های متفاوتی توسعه ‌می‌دهند. کودکان پیش‌دبستانی ممکن است در مهد کودک‌ها، فعالیت‌های مختلفی مانند نقاشی با انگشت، آواز خواندن، حرکت، بازی در فضای باز و درست کردن کاردستی را انجام دهند. همه این فعالیت‌ها ‌می‌توانند با آموزش درست، به تقویت هوش کلامی کودکان بپردازند.

هنگا‌می که کودکان وارد مدرسه ‌می‌شوند، هوش کلامی آن‌ها نسبت به قبل اهمیت بسیار زیادی پیدا ‌می‌کند. چرا که در مهدکودک‌ها و مدارس از کودکان درخواست ‌می‌شود که به دستورالعمل‌ها، گوش دهند و از آن‌ها پیروی کنند. ممکن است برخی از کودکان فقط برخی از دستورالعمل‌ها را متوجه شوند و این موضوع باعث شود که او نتواند با دیگر کودکان و دانش آموزان همگام شود. زمانی که کودک به مدرسه وارد ‌می‌شود، نیاز است که به سوال‌های شفاهی پاسخ دهد. به طور مثال، ممکن است معلم از او بپرسد: «بلندترین گیاه کدام است؟» و او باید با مهارت و توانایی صحبت کردن خودش، به سوال معلم پاسخ دهد. همچنین، در دوران مدرسه کودکان شروع به استفاده از زبان نوشتاری برای نوشتن دیکته و املا ‌می‌کنند. 

هر چقدر کودکان بزرگ‌تر ‌می‌شوند و از کتاب‌ها، انیمیشن ها و مکالمات بیشتری استفاده ‌می‌کنند، هوش کلامی آن‌ها اهمیت بیشتری پیدا ‌می‌کند. زمانی که دانش آموز به مقطع دبیرستان دوره اول و دوره دوم وارد ‌می‌شود، نیاز به هوش کلامی بسیار بالایی دارد. این دانش آموزان باید کارهای هنری مختلفی را با کمک هوش زبانی خودشان در مدرسه انجام دهند. حتی دروس انتزاعی‌تر مانند ریاضی و فیزیک، نیاز به مهارت‌های استدلال کلامی دارند؛ زیرا بیشتر مفاهیم این دروس یا به صورت شفاهی توسط معلم توضیح داده ‌می‌شوند یا در کتاب‌ها مکتوب‌اند. 

هوش غیر کلامی کودکان

در دانشگاه و محل کار، هوش کلامی محور آموزش است. واقعیت این است که شغل‌های بسیار نادری وجود دارند که بر پایه هوش کلامی نیستند. اکثر شغل‌های موجود در کشور ایران، بر پایه آزمون شفاهی و همچنین، مصاحبه خواهند بود. 

تما‌می توضیحات ذکر شده برای این بودند که بتوانید اهمیت مهارت هوش کلامی کودکان را درک کنید. از جمله موارد دیگری که اهمیت هوش کلامی کودکان را نشان ‌می‌دهند، عبارتند از:

  • هوش کلامی کودکان ‌می‌تواند کل زندگی اجتماعی آن‌ها را شکل دهد و برای موفقیت تحصیلی آن‌ها بسیار مهم است. 
  • برای رسیدن به موفقیت در برخی از دروس مانند ادبیات، کودکان باید دارای مهارت هوش کلامی یا زبانی بالاتر از حد متوسط باشند. 
  • اگر به تاریخ نگاه کنیم، اکثر رهبران جهان ما همگی از هوش کلامی بالایی برخوردار بوده‌اند. 
  • در دنیای ماشینی و خودکاری که قرار است اکثر مشاغل با ماشین‌ها اداره شوند، هوش کلامی ‌می‌تواند در آینده به یک نقطه تفاوت کلیدی میان ماشین‌ها و انسان‌ها تبدیل شود. چرا که قطعا ماشین‌ها و ربات‌ها، دارای هوش کلامی بالایی نیستند. 
  • افرادی که هوش کلامی بالایی دارند، ‌می‌توانند روابط سالم‌تری داشته باشند. 
  • هوش کلامی کودکان ‌می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا در آینده راحت‌تر به دنبال پیدا کردن راه‌حل باشند. 

ویژگی‌های کودکانی که هوش کلامی بالایی دارند

هوش کلامی کودکان ‌می‌تواند با نشانه‌های مختلفی همراه باشد. کودکانی که دارای هوش کلامی بالا هستند، از انواع بازی با کلمات لذت ‌می‌برند. آن‌ها از خواندن و نوشتن در مورد هر موضوعی لذت ‌می‌برند و دوست دارند که زبان‌های جدید را یاد بگیرند. 

هوش کلامی کودکان ‌می‌تواند باعث شود که ساختار جملاتی که به ظاهر خسته‌کننده و گیج‌کننده‌اند، به عنوان یک منبع سرگر‌می عالی برای کودکان تبدیل شود. جملات پیچیده و ساختار کلمات برای کودکان با هوش کلامی بالا، بسیار لذت‌بخش‌اند. کودکان با هوش کلامی بالا ‌می‌توانند کلمات و قواعد زبانی جدید را در مدت زمان کوتاهی یاد بگیرند و به طور موثر از آن‌ها استفاده کنند. 

ویژگی‌های مختلفی برای کودکانی که دارای هوش کلامی بالا هستند وجود دارند که عبارتند از:

هوش کلامی بالا باعث عشق به خواندن و نوشتن در کودکان ‌می‌شود

هوش کلامی کودکان ‌می‌تواند باعث شود که آن‌ها علاقه زیادی به خواندن و نوشتن پیدا کنند. 

هوش کلامی در کودکان

مهارت‌های ویرایش قوی برای این کودکان وجود دارد

کودکان دارای هوش کلامی بالا، از قدرت زیادی برای ویرایش متن و صحبت‌ها برخوردارند. 

یادگیری کلمات برای کودکان با هوش کلامی بالا جذاب است

هوش کلامی کودکان ‌می‌تواند تاثیر زیادی روی یادگیری کلمات جدید داشته باشد. کودکان با هوش کلامی بالا، علاقه زیادی به یادگیری کلمات جالب، کمیاب و معنی‌دار دارند. 

آن‌ها در مورد آن چیزی که ‌می‌خوانند صحبت ‌می‌کنند

هوش کلامی کودکان باعث ‌می‌شود که آن‌ها در مورد هر چیزی که در کتاب یا هر جای دیگر ‌می‌خوانند، صحبت کنند. آن‌ها حتی ‌می‌توانند بخش‌هایی از کتاب را در ذهن خودشان ثبت کنند. 

آن‌ها به ریتم و نظم در متون علاقه زیادی دارند

هوش کلامی بالای کودکان باعث ‌می‌شود که آن‌ها به نشانه‌گذاری و ریتم در متون علاقه زیادی داشته باشند. 

آن‌ها از یادگیری زبان‌های خارجی استقبال می کنند

هوش کلامی کودکان از همان سنین پایین باعث ‌می‌شود که آن‌ها علاقه زیادی به یادگیری زبان مادری خودشان داشته باشند. از طرفی این کودکان، معمولا علاقه زیادی به یادگیری زبان‌های خارجی دارند. 

مشاغل مناسب کودکان با هوش کلامی بالا 

طبق گفته آلبرت انیشتین در واقعیت همه نابغه هستند. هدف انیشتین قضاوت توانایی یک ماهی برای بالا رفتن از درخت نبود؛ بلکه او روی توانایی ماهی برای شنا کردن تمرکز کرده بود. در واقع، ‌می‌توان نتیجه گرفت که هر یک از افراد بر اساس توانایی‌هایی که دارند، اگر در جای درست از این توانایی‌ها استفاده کنند؛ ‌می‌توانند نابغه باشند. 

فرصت‌های شغلی عالی در انتظار افرادی است که دارای هوش کلامی بالایی‌اند. واقعیت این است که از همان ابتدا، هوش کلامی کودکان ‌می‌تواند تاثیر زیادی روی نوع شغل آینده آن‌ها داشته باشد. به همین خاطر، اطلاع از بهترین شغل‌هایی که مناسب افراد با هوش کلامی بالا هستند، ‌می‌تواند به این افراد، بسیار کمک کند. 

از جمله محبوب‌ترین مشاغل برای افراد دارای هوش کلامی بالا، ‌می‌توان به موارد زیر اشاره کرد. البته ‌می‌توان پیش‌بینی کرد که در سال‌های آینده به لیست زیر شغل‌های مختلف دیگری نیز اضافه شوند که مناسب افراد با هوش کلامی بالا هستند. شما می توانید به عنوان والدین کودکان، به آن‌ها برای تقویت هوش کلامی کمک کنید و گاهی موثر برای موفقیت کودکان خود در آینده بردارید. 

  • کپی رایتر
  • ویرایشگر
  • منتقد
  • روزنامه نگار
  • معلم
  • ناشر
  • مجری تلویزیون یا رادیو
  • متخصص گفتار درمانی
  • سخنران عمومی
  • مترجم
چگونه هوش کلامی کودکان را افزایش دهیم

روش‌های تقویت هوش کلامی کودکان 

بسیاری از والدین تمرکز زیادی بر روی رشد هوش هیجانی، هوش موسیقی و هوش ریاضی کودکان دارند. همانطور که باید این هوش‌ها را در همان سنین پایین برای کودکان تقویت کرد، نیاز است که به تقویت هوش کلامی کودکان نیز پرداخت. اگرچه کودکان دارای هوش کلامی بالا، از ابتدا مهارت خوبی برای یادگیری زبان، کلام و مهارت‌های صحبت کردن دارند؛ اما با تقویت این مهارت‌ها، ‌می‌توان هوش کلامی کودکان را بهبود داد.

از پازل‌ها و بازی کلمات استفاده کنید

پازل‌ها، بازی با کلمات و حروف، ‌می‌توانند راهی سرگرم‌کننده برای رشد هوش کلامی کودکان باشد. توسعه هوش کلامی کودکان با تمرینات سرگرم‌کننده مختلف، ‌می‌تواند هم باعث سرگر‌می‌آن‌ها شود و هم به کودکان برای یادگیری بیشتر کمک کند. با انواع بازی برای تقویت هوش کلامی کودکان آشنا شوید.

کودک خود را برای خواندن تشویق کنید

داستان‌ها، شعرها، نمایشنامه‌ها، اخبار و … ‌می‌توانند منبعی برای سخنرانی کودک شما باشند. از کودک خودتان بخواهید تا متن‌های متنوع را برای شما به صورت رسا و بلند بخوانند. 

فرزندتان را برای داشتن تعامل اجتماعی تشویق کنید

از فرزند خودتان بخواهید  که در بحث‌های مختلف شرکت کند تا هوش کلامی خودش را تقویت کند. بحث و گفتگو یکی از بهترین روش‌ها برای بهبود قدرت درک افراد و پاسخ‌گویی شفاهی به آن‌هاست. 

تخیل فرزندتان را تحریک کنید

شما ‌می‌توانید فرزند خود را برای داشتن قدرت تفکر خلاق تشویق کنید. اجازه دهید که کودک شما با تفکر خلاق ارتباط بهتری با دیگر افراد برقرار کند و حتما او را برای داشتن خلاقیت بیشتر تشویق کنید. 

به فرزندتان انگیزه دهید که در دفترچه خودش اطلاعات جدید را  یادداشت کند

برای اینکه کودک شما بتواند اطلاعات جدید و کلمات مختلف را بهتر یاد بگیرد، با تشویق کودک، آن‌ها را برای یادداشت برداری سوق دهید. 

فرزندتان را تشویق کنید تا برای دوستش نامه بنویسد

اگرچه این روزها، بسیاری از کودکان علاقه‌ای به نوشتن نامه ندارند؛ اما این کار ‌می‌تواند باعث تقویت هوش کلامی کودکان شود. اگر کودک شما دوست ندارد که یک نامه فیزیکی بنویسد، ‌می‌توانید از او درخواست کنید که یک نامه را در واتس آپ، ایمیل و … به دوست خودش ارسال کند. 

راه های تقویت هوش کلامی کودکان

اجازه دهید تا کودکان یک زبان تازه یاد بگیرند

یادگیری زبان جدید ‌می‌تواند به کودکان کمک کند تا هوش کلامی بهتری داشته باشند و حافظه آن‌ها نیز تقویت شود. 

یک کلمه جدید را در طول روز با کودک خود تمرین کنید

در طول روز، یک کلمه جدید را برای تمرین با کودکان خودتان در نظر بگیرید. با این کار ‌می‌توانید دایره لغات کودک خود را قوی‌تر کنید و باعث افزایش قدرت هوش کلامی کودکان شوید. 

از فرزندتان بخواهید که از هر چیزی که یاد ‌می‌گیرد، استفاده کند 

تمرین روزانه‌ای که برای تقویت هوش کلامی کودکان عالی است؛ استفاده از کلمات و عباراتی است که به تازگی یاد گرفته‌اند. کودک خودتان را تشویق کنید که کلمات و عبارات جدید را در بحث و گفتگو با هر شخص دیگری استفاده کند. با این کار، کلمات و عبارات جدید بهتر در ذهن کودکان ثبت ‌می‌شوند.

با فرزندتان صحبت کنید

یکی دیگر از روش‌های موثر برای بهبود هوش کلامی کودکان، صحبت کردن با اوست. از هر فرصتی برای صحبت کردن در مورد موضوعات مختلف با کودک خودتان استفاده کنید. شما ‌می‌توانید با صحبت کردن با کودک از ایده‌ها و نظرات او مطلع شوید.  

نکاتی درباره هوش کلامی کودکان 

هوش کلامی کودکان، یکی از انواع هوش‌های چندگانه در انسان‌هاست که به طور طبیعی در هر یک کودکان ما وجود دارد. هوش کلامی کودکان، تاثیر زیادی روی مهارت‌های فن بیان آن‌ها دارد؛ اما واقعیت این است که این نوع هوش نیز مانند هر نوع هوش دیگر، در برخی از افراد بیشتر و در برخی از افراد کمتر است. با این حال، ‌می‌توان با تقویت هوش کلامی کودکان، به آن‌ها برای داشتن آینده‌ای موفق‌تر کمک کرد.

در تاریخ جهان، افراد بسیار مشهوری وجود داشته‌اند که دارای هوش کلامی بسیار بالایی‌اند. ویلیام شکسپیر، سر آرتور کانن دویل، آگاتا کریستی و ادگار آلن پو، از جمله افرادی‌اند که دارای هوش کلامی بسیار بالایی هستند و نام آن‌ها هیچ‌گاه از تاریخ پاک نمی‌شود. 

شما چه نظر و ایده‌ای در مورد هوش کلامی کودکان دارید؟ در قسمت نظرات درباره‌ی تجربیات و دانسته‌های خود برای ما بنویسید.

منابع:

wikipedia

verywellfamily

mentalup

ارسال یک پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.